'Arjantin' değil 'Karaman Yeşili' Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, yıllık 400 bin ton elma üretimiyle Türkiye'de ilk 3 içinde olan Karaman'da yetiştirilen yeşil elmaların, birçok yerde "ithal elma" diye satıldığını söyledi.
Muğlu, ilin coğrafi yapısı ve iklim şartlarının elma üretimi için çok uygun olduğunu dile getirdi. Yüksek bir yere çıkılıp bakıldığında, Karaman Ovası'nın adeta bir elma ormanı gibi göründüğünü ifade eden Muğlu, "Karaman'da yeni ekilen fidanlarla birlikte elma ağacı sayısı 6 milyonu geçti. Son 15 yılda yapılan elma bahçelerinin tamamına yakını modern sistemlerle kurulmuş bahçeler. Üretilen elmalar piyasada aranan çeşitler. Üretim 400 bin ile 450 bin ton arasında" dedi. Elma üreticisinin kazandığı parayı yine elmaya yatırdığını, meyve üretiminin yanında elma ile ilgili diğer sektörlerin de geliştiğini aktaran Muğlu, şunları kaydetti: "Elma bahçelerinin bakımında ve elma toplama sezonunda çalışan binlerce insan var. Artık elma budamak, elma toplamak bir sektör, paketlemek ayrı bir sektör. Eskiden 10 bin tonu geçmeyen soğuk hava depolarının kapasitesi bugün 150 bin tonu geçmiş vaziyette. Elmayı sınıflandıran, paketleyen modern tesisler var. Bütün bu olumlu gelişmelerin yanında, çözüm bekleyen sorunlarımız da bulunuyor. En büyük sorun; fiyat istikrarsızlığı. Oturmuş bir piyasa yok. Önceleri ihracat teşviki veriliyordu. 2011 yılından bu yana teşvikler verilmiyor. İç pazarda sıkıntı var, ihracatta sıkıntı var. Durgunluk devam ediyor. İhracat teşviki verilmediği müddetçe elma piyasası canlanmaz. Bunun yetkililerce bir an önce göz önüne alınması lazım." "Kalitesiz elmayı pahalıya almasınlar" Muğlu, "Arjantin" olarak bilinen "yeşil elma"nın da en kalitelisinin Karaman'da yetiştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Karaman'da üretilen Arjantin cinsi yeşil elma, orijinalinden daha iyi. Çünkü Karaman'ın iklimi, rakımı ve toprak yapısı bu elmaya farklı özellikler kazandırıyor. Biz Karaman'da üretilen yeşil elmaya 'Karaman Yeşili' diyoruz. Tüccarlar tarafından satın alınan Karaman Yeşili elmalar, bazı büyük marketlerde ithal elma denilerek yüksek fiyatlara satılıyor. Karaman Yeşili'nin marka olmasını istiyoruz. Bunun için, bize 'Arjantin elma' soranlara; 'O yok ama Karaman Yeşili var' diyoruz. Tüketicilerimiz de alışverişlerinde yeşil elma alırken Karaman Yeşili istesin. İthal diye daha kalitesiz elmayı pahalıya almasınlar." |