Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Osmanlı Saray Mutfağının Vazgeçilmezi Kıvırcık Koyunu Koruma Altında

TEKİRDAĞ (İHA) - Osmanlı Dönemi'nde eti saray mutfağında yapılan yemeklerde kullanılan Kıvırcık koyunu koruma altına alındı.
 
Kırklareli'ye bağlı Çukurpınar köyünde uygulamaya konulan 'Halk Elinde Koyun Sürüleri Islahı Projesi' ile 11 köyde, 38 yetiştirici ile çalışılarak 6 bin 300 baş koyununun kalitesinin artırılması, daha fazla verim elde edilmesi ve ırkın yok olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliğinin çalışmaları kapsamında Trakya'ya özgü Kıvırcık koyununu ıslah çalışmaları başladı. Çukurpınar köyünde büyük titizlikle yürütülen uygulamaları Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı İhsan Prof. Dr. Mehmet İhsan Soysal, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü FIL-IDF Ulusal Komite Üyesi Prof. Dr. Alper Yılmaz, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Muhittin Özder, Lider Entegre Hayvancılık Et Gıda ve Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi sahibi Fuat Yıldız yerinde inceledi.

"OSMANLI SARAYINA KOYUN ETİ OLARAK KIVIRCIK ETİNDEN BAŞKA ET GİRMEMİŞTİR’’
 
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Muhittin Özder, Kıvırcık koyununun önemli bir tür olduğunu ifade ederek "Kıvırcık ırkı dünyada Çigaya ırkıyla akraba bir ırktır; yapılan çalışmalarda dünya üzerinde et kalitesi ve lezzeti olarak kendini ispatlamış bir ırktır. Osmanlı sarayına koyun eti olarak kıvırcık etinden başka et girmemiştir. Hatta Osmanlı Dönemi'nde Kurban Bayramlarında bulamadıkları zaman, akrabası olan Çigaya koyunları Romanya'dan getirilmiştir. Aynı şekilde kuzuları İstanbul Pazarı'nda her zaman farklı fiyata satılmıştır. Diğer koyun ırklarından farklı fiyata satılmıştır. Hala da öyledir’’ şeklinde konuştu.
 
Prof. Dr. Muhittin Özder, Trakya Kıvırcık'ının yapılan çalışmalarda, dünya üzerinde et kalitesi ve lezzeti olarak kendini ispatlamış bir ırk olduğuna dikkat çekti.

"KIVIRCIK IRKININ KIRKLARELİ’NİN MARKASI OLMASINI İSTİYORUZ’’
 
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü FIL-IDF Ulusal Komite Üyesi Prof. Dr. Alper Yılmaz, proje kapsamında 11 köyde, 38 yetiştirici ile çalıştıklarını, 6 bin 300 baş koyunu koruma altına aldıklarını ifade ederek, "Kıvırcık koyununa önem veriyoruz. Bu ırk ince kuyruklu. Özellikle bu koyun yağının kas lifleri arasına dağıldığı biliniyor. Biz de yaptığımız çalışmalarda kıvırcık koyunun etinin lezzetli olduğunu tespit ettik. Etinin yumuşaklığını bölgenin, diğer kültür ve yerli koyun ırklarına göre lezzet açısından, et kalitesi açısından üs düzeyde olduğunu tespit ettik. Bölgede yetiştiricinin daha fazla artmasını, daha büyük önem verilmesini istiyoruz. Kıvırcık ırkının Kırklareli’nde daha çok yaygınlaşmasını bekliyoruz, marka olmasını istiyoruz. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor’’ dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
28.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Osmanlı Saray Mutfağının Vazgeçilmezi, Kıvırcık Koyunu, Koruma Altında
Link: Kıvırcık Koyunu Koruma Altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız