Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bu Yıl Çiçek Depoda Kaldı

ANTALYA (İHA) - Her yıl 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Avrupalı sevgiliye çiçeği Antalya’dan giderken, bu yıl TIR'ların transit geçiş belgesindeki sorunlar yüzünden Antalya'daki depolarda 15 milyon dal çiçek bekliyor. Yaşanan kriz rakip ülkeler Kolombiya ve Kenya’nın işine yararken, Avrupa’daki marketler Türkiye’nin rakibi ülkelere yöneldi.

40 ÜLKEYE İHRACAT
 
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Rusya başta olmak üzere 40 ülkeye kesme çiçek ihracatı yaptıklarını, bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle üretimin iki katına çıktığını ve bu durumunda çiçek fiyatlarını düşürdüğünü söyledi. Bağdatlıoğlu, İngiltere ve Hollanda’da yaşanan selin, Rusya’da aşırı soğuklar ve Ukrayna’daki iç savaşın döviz kurunun artmasına rağmen sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

“UÇAKLA GÖNDERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
 
Kapıkule Sınır Kapısında yaşanan kriz nedeniyle 15 milyon dal çiçeğin elde kaldığını belirten Bağdatlıoğlu, "Kapıkule'deki 10 kilometre kuyrukta 5 milyon dal çiçek TIR'larda bekliyor. 10 milyon dal depolarda bekliyor. İki milyon dal çiçeği uçaklarla göndermeye çalışıyoruz. Milyonlarca dal ürün bayatladı, çöpe atıldı” dedi.

“AVRUPA MARKETLERİ RAKİPLERİMİZE YÖNELDİ”
 
Kesme çiçek sektöründe 100 binlerce kişinin ekmek yediğini söyleyen Bağdatlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çözüm bulunması gerekiyor. Avrupa'daki süpermarketlerle çalışma halindeyiz. Onlarla gün önemli, saat önemli. Hollanda, İngiltere'deki bütün süpermarketler bizim rakiplerimiz olan Kolombiya ve Kenya'ya yöneldi. Devletin politikası önemli ama üretici ve ihracatçının hakları da savunulmalı. Birçok firmanın milyonlarca dal çiçeği depolarda bekliyor.”

“HEDEF 35 MİLYON DALDI”
 
Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 14 Şubat Sevgiler Günü için 35 milyon dal çiçek ihracatının hedeflendiğini kaydederek şunları söyledi: ”20 milyon dalı krizden önce gönderildi. 15 milyon dal kaldı. Böyle giderse sektör biter. 15 gün daha sürerse müşterinin güvenini kaybederiz. Sürekliliğini kaybederiz. Yetkililerden hiç bilgi yok. Ağlamayı sevmiyoruz ama ihracatımız engelleniyor. 40 ülkeye 35 milyon dal gönderilecekti. Ürünlerimizi satamadığımız gibi rakip ülkelere kaptırdık. Aradaki fiyat farklarını da bizim ödememiz isteniyor.”
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bu Yıl, Çiçek, Depoda Kaldı, 14 Şubat, ihracat
Link: Bu Yıl Çiçek Depoda Kaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız