Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Ataköy'de anıt ağacı da kestiler

Ataköy sahilinde "Koruma Kurulu'nun izni var" denilerek bir gecede yüzlerce ağaç yok edildi. Kesilen ağaçların arasında bir anıt ağaç yer alırken Koruma Kurulu'nun kesimden haberinin bile olmadığı ortaya çıktı.

Ataköy sahilinde 100’den fazla ağaç yok edildi. İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından suç duyurusunda bulunulan alanda yer alan tescilli anıt ağacın akibeti ise bilinmiyor. Hem Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği hem de koruma kurulu 100 yaşını geçkin anıt çınarın peşine düştü. 16 Mart 2013 gecesi tüm alandaki ağaçların kesildiği iddiası ile Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına yapılan başvuru ise o tarihte inşaat firması yetkilisinin “Koruma kurulundan iznimiz var” ifadesi üzerine sonuçsuz kalmıştı. Ancak kurulun bu durumdan haberinin bile olmadığı yeni ortaya çıktı. Radikal o anıt ağacın fotoğraflarına ulaştı. 1990’lı yıllarda Emlak Bankası çalışanlarınca çekilen fotoğraflar o ağaçtan geriye hatıra olarak kaldı.
 
Ataköy sahilde yaşanan skandalları Radikal olarak bir süredir gündeme taşıyoruz. Yapılan hukuksuzlukları, hülleleri tek tek ortaya koyduk. İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun nasıl devre dışı bırakıldığını, kuruldan izinsiz yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaştık. Koruma Kurulu kararında sözü edilen 18 pafta 564 ada 160 parseldeki tescilli 57 nolu ağacın akibeti bilinmiyor. 16 Mart 2013 gecesi arazideki tüm ağaçlar koruma kuruluna sorulmadan bile yok edildi. TOKİ, İstanbul Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu’ndan izin alındığını savunsa da Koruma Kurulu bu savunmayı yeterli bulmayarak sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

1057 ağaç vardı


3 parselin tamamında 1057 ağacın bulunduğu raporlarla tespit edildi. Alanda yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlar ve sınırlı sayıda meyve ağaçları olduğu, 100 yaşını aşmış toplam 37 tür ağacın bulunduğu kaydedilmiş. Bu ağaçlar bir gecede yok edildi. Ataköy 1. Kısım dernek yöneticileri o geceyi ve yaşananları şöyle anlatıyor:
 
“‘O anıt ağaç, diğerleri ile birlikte 16 Mart 2013 Cumartesi gece saatlerinden sabaha kadar kesilip yok edildiler ve aynı gece birçok dev hafriyat kamyonları ile alandan taşındılar. Sabah saatlerinde Ataköy polis karakoluna dört komşu şikâyete gittik. Tarih, 17 Mart 2013 Pazar. Polis bizi Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladı. Savcıya şikâyet dilekçesini mimar komşumuz Dündar Ercan bey verdi.’’

Savcı: Soruşturmaya gerek yok

2013 / 30504 soruşturma numarası ile Bakırköy Cumhutiyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak Savcı Mustafa Bolat kamu adına kovuşturmaya bile gerek duymadı. Savcılık kararında şöyle denildi: ‘‘Şantiye şefi Zafer Yeşilmurat alınan ifadesinde, izinsiz ağaçların kesildiği yerin TOKİ’nin mülkiyetinde olduğunu, TOKİ, Özyazıcı İnşaat ve Karadeniz Örme proje ortaklığı şirketleri arasında arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ile sözleşme imzalandığı, sözleşmeye uygun olarak İstanbul 1 No’lu Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na müracaat edildiği, söz konusu bu kuruldan gerekli iznin alındığı, ayrıca Orman Bölge Müdürlüğü’nce yerle ilgili olarak gerekli incelemenin yapılarak izin alındığı, bu izinleri dosyaya ibraz ettiği, tüm bunlar değerlendirildiğinde şüpheliye isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığından kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına...’’ karar verildi.
 
ANIT AĞAÇ KESME CEZASI
 
Radikal, Tarihi Baruthane binasının bulunduğu arazide yaşananları, manşetine taşımıştı. Bölgede ‘hülle’lerle inşaat faaliyetleri yürütülürken yok edilenler arasında bir de anıt ağaç yer aldı. Anıt ağacı yok etmenin cezası ağır. 2863 sayılı kültür varlığı statüsüne alınan anıt ağaçların cezası 65. Madde ile belirlendi. Bu maddeye göre; ‘’Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.’’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ağaç, suç, Kamu, karadeniz, İstanbul, Tabiat, Bakırköy, orman, Kamuoyu, sözleşme, kültür, karar, Arsa, Proje, Yasal, Tarih
Link: Ataköy'de anıt ağacı da kestiler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız