Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye’nin Sarı Petrolü ‘Bulgur’

GAZİANTEP (İHA) - Son dönemlerde tanıtım çalışmalarıyla dünya gündemine gelen ve tüketiminde büyük artış görülen bulgurun önümüzdeki dönemlerde Türkiye için en önemli enerji kaynaklarından birisi olan petrol kadar kıymetli bir ürün olacağı ifade ediliyor.
 
Bulgur ihracatında görülen artışın en önemli nedenleri arasında sağlıklı ürünler kategorisinde yer alışının önemine dikkat çeken Nefis Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Enver Çokay, yüksek besin değerine sahip bulgurun yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda da obeziteye karşı en iyi sağlıklı beslenme ürünleri arasında yer aldığını söyledi.
 
Enver Çokay, “Ata mesleği olan bulgurculuk son dönemlerde artan talepler sonucu iyi bir yol kat etmiş ve özellikle son yıllarda MBTG tarafından yürütülen tanıtım çalışmalarıyla da dünyanın birçok ülkesiyle birlikte farklı uluslar bulguru tanımış ve bu sayede tüketim artmıştır. Hatta BM insani yardım paketleri içerisinde bulguru da alarak özellikle Afrika ülkeleri başta olmak üzere çeşitli felaket yaşayan insanların daha iyi beslenebilmeleri yönünde önemli bir adım atmıştır” dedi.
 
BULGUR, İNSAN SAĞLIĞI İÇİN KORUYUCU ÖZELLİKLERE SAHİP
 
Bulgurun insan sağlığı açısından bilimsel verilerle kanıtlanmış özelliklerini de sıralayan Nefis Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Enver Çokay “Bulgur kolesterol içermediği için kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Doymamış yağa sahip olduğu için sağlıklı bir besindir. Mineral ve selüloz açısından çok zengin olduğu için besin emilimini hızlandırır; kabızlığı ve bağırsak kanserini önler. Radyasyonu emmeyen bir özelliği vardır. Bu nedenle ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerdendir. İçerdiği folik asitten dolayı hamile kadınlara tavsiye edilir. Çocukların zeka gelişimine katkı sağlar. Kana yavaş karıştığı için şeker hastalarına tavsiye edilir. İstenirse diyetlerde kilo kontrolü olarak kullanılabiliyor” diye konuştu.
 
DÜNYA BULGURU SEVDİ, İHRACAT YAPILAN ÜLKE SAYISI ARTTI
 
1950’li yıllardan bu yana bulgur imalatıyla uğraştıklarını ifade eden Çokay, son dönemlerde yapılan çalışmalarla dünya piyasalarında bulgurun en önemli tüketim ürünleri arasında yer aldığını belirterek daha önce Suriye ve çeşitli Arap ülkelerine yönelik yapılan ortak ve küçük ölçekli ihracatların yeni dönemle birlikte dünyanın bir çok ülkesini kapsadığı ve hedef pazarın Rusya, Çin, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri olduğuna dikkat çekti.
 
Çokay, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
 
“Bizim için ata mesleği olan bulgur imalatı 1950’li yıllarda ilkel yöntemlerle yapılırdı. Ancak son 15-20 yıldır üretime modern teknoloji girdi. Artık el değmeden gerçekleştirilen bulgur üretiminde tamamen son sistem teknoloji kullanılmaktadır. İlk yıllarda çevre illere ve özellikle Suriye ve Irak’a sınır ticareti şeklinde gerçekleştirilen küçük ve orta ölçekli ihracat miktarları günümüzde bin tonlarla ölçülen büyük siparişler olarak karşımıza çıkmaktadır. Gaziantep birçok alanda olduğu gibi bulgur imalatında da Türkiye’nin en yüksek potansiyeline sahip bir kent olma özelliğini taşımaktadır. İhracat taleplerini karşılayacak potansiyel ve teknolojiye sahip onlarca fabrika bu kentte üretim yapmaktadır.”
 
GASTRONOMİ TURİZMİ BULGURA TALEBİ ARTTIRIYOR
 
Son dönemlerde gelişen gastronomi turizmi yoluyla bulgur ve bulgur ürünlerinden yapılan yemeklerin tanıtımı beraberinde bulgurun bilinirliliğini arttırdığını da ifade eden Nefis Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Çokay, “Yöresel yemeklerimizin tanıtımına yönelik gerçekleştirilen gurme turizminin gelişmesi ve yemeklerimizin tanıtımın beraberinde bu yemeklerin yapımında kullanılan ürünlerin de tanıtımını sağlıyor. Bugün bulgur ve bulgur ürünlerinden yüze yakın yemek ve çorba yapılmakta ve insanlar bunu severek tüketmektedir. Türk mutfak kültürünün dünyaya açılması aynı zamanda Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen ürünlerin tanıtımı içinde büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
 
21. YÜZYILIN BİR NUMARALI ÜRÜNÜ BULGUR OLACAK
 
21. yüzyılda bulgurun bir numaralı gıda ürünü olabileceğini ifade eden Nefis Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Enver Çokay, “Bulgur sektörünün uluslar arası pazarlarda tanıtımını sağlayan Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu’nun başarılı çalışmaları ve bilim adamlarımızın yaptığı bilimsel açıklamalar bulguru dünyaya sevdirmeyi başardı. Önümüzdeki yıllarda bulgura olan talep daha çok artacak ve inanıyoruz ki 21.yüzyıl gıda dünyasının bir numaralı ürünü Türk bulguru olacaktır. Bu konudaki hedeflerimiz büyük, hedeflerimizi gerçekleştirmek için gerek firmamız gerekse sektörümüz önemli atılımlar içerisindedir” açıklamasını yaptı.
 
 

Ekleme Tarihi
17.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye’nin Sarı Petrolü, Bulgur
Link: Türkiye’nin Sarı Petrolü ‘Bulgur’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız