Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


18 Yaşındaki Samsunlu Kaptan 30 Ton Kefalle Kıyıya Döndü

Samsun'da 18 yaşındaki kaptan Arda Erdil, tek seferde 30 ton kefal avlayarak kıyıya döndü.

Dün gece Samsun'da Ali Reis adlı kendi tekneleriyle denize açılan 18 yaşındaki kaptan Arda Erdil, tek seferde 30 ton kefal avlayarak geri döndü.

BALIKLAR TEKNEDEN 4 SAATTE BOŞALTILABİLDİ

Dün gece Ali Reis adlı kendi tekneleri ve ekibi ile Karadeniz'e açılan kaptan Arda Erdil, tonlarca balık avladı. Yüzeyi balıkla kaplanan ve ağı da balıkla dolan teknede motorlar çalıştırılmadı, tekne kıyıya sandalla çekildi. Canik Balıkçı Barınağına yanaştırılan tekneden kefaller yaklaşık 4 saatte boşaltılabildi.

"TEKNE TAMAMEN DOLDU BİR KISMINI AĞLARDA TAŞIMAK ZORUNDA KALDIK"

Kaptan Erdil, yaptığı açıklamada, Çarşamba ilçesinde kefal sürüsüne rastladıklarını, Sonar cihazından tespit ettiği kefal sürüsünü balıkçıların yaklaşık 2 saat uğraşarak tekneye çıkardığını söyledi.

Kefal sürüsünü sonarda görünce oldukça heyecanlandığını anlatan Erdil, "Denizde kayaların altında balık sürüsünü tespit ettik. Sabaha karşı boş karaya dönüyorduk. Sonra kefal sürüsüne rast geldik. 'Hazır ol' çektik ve ağlarımızı suya indirdik, 30 ton kefal yakaladık. Tekne tamamen kefal balığı ile dolduğu için bir kısmını ağlarda taşımaya karar verdik" dedi.

Bunun için teknenin motorunu, ağları sarabileceğini düşünerek çalıştırmadıklarını dile getiren Erdil, tekneyi kıyıya sandalla çekerek getirdiklerini belirtti.

"İNŞALLAH BU BALIĞIN DEVAMI OLACAK"


Bereketli bir gün yaşadıklarını ifade eden kaptan, "İnşallah bu balığın devamı olacak. Trabzon, Giresun tarafında yakalayan oluyormuş. Biz de balığın Samsun'a doğru kalabalık halde geldiğini düşünüyorduk ve bize isabet etti" diye konuştu.

10 YAŞINDAN BERİ DENİZLERDE

Babasıyla 10 yaşından itibaren tekne ile balık avına çıktığını vurgulayan Erdil, "Tüm aletleri tanıdım ve babam reisliği 3 yıldır bana verdi ama bu kadar balığı yakalamamız ekip işi. Biz 10 kişilik bir ekibiz ve her gün balığa çıkıyoruz. Ekip halinde hareket ettiğimiz için bu kadar balığı tuttuk ve karaya getirdik" ifadelerinde bulundu.

"30 TON AVLAYINCA KEFALİN FİYATINI 10 LİRADAN 4 LİRAYA DÜŞÜRDÜ"

Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak ise genç bir kaptanın bu kadar balığı avlamasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Karadeniz kefalinin çok lezzetli bir balık olduğuna işaret eden Kıyak, "Havalar soğuk olduğu zaman kefal toplu hale geliyor. Böylece balıkçıların avlaması kolaylaşıyor. Kefal 10 liraya satılıyordu. 30 ton avlanması vatandaşın da işine yarayacak. Kefal fiyatının 4 liraya kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bugüne kadar günde 100 kilogram civarında kefal yakalanıyordu. Bu kadar balığın avlanabilmesi ancak yılda bir sefer olur. Bu da genç kaptana nasip oldu" dedi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Samsunlu Kaptan, 30 Ton Kefalle, Kıyıya Döndü, balık, balıkçılık, kefal
Link: 18 Yaşındaki Samsunlu Kaptan 30 Ton Kefalle Kıyıya Döndü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız