Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Aralık 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çoban değil sürü yönetim elemanı!

TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR), çobanlık mesleğine ’sürü yönetimi elemanı’ adıyla mesleki bir statü kazandırmak ve bu alandaki eleman sıkıntısını çözmek için 51 ilde 11 bin kişiye eğitim verecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İŞKUR ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliğiyle 51 ilde 11 bin kişi için açılacak olan ’sürü yönetimi elemanı’ kursu ile hem bu işe mesleki bir statü kazandırılacak hem de çoban ihtiyacı karşılanacak.

ÇOBAN BULMADA SIKINTI VAR

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, aylıkları 2 bin liradan başlayıp 3 bin 500 liraya kadar çıkan çobanlık mesleğinin beğenilmemesi, çobanlara kız verilmemesi gibi nedenlerin göç gibi sorunlarla birleşince bu mesleğin neredeyse yok olmaya yüz tuttuğuna dikkat çekti. Mesleğin sorunlarını anlatan Çandır, "Öyle ki, ’Herkesin aklı bir olsa koyuna çoban bulunmaz’ gibi bir atasözü var. Çobanlığı o kadar aşağılamışlar ki kimse çobanlık yapmak istemiyor. ’3 bin 500 liraya çoban bulamadık’ diyenler var. Çobanlık için birçok iş ilanı görmek mümkün" dedi.

MESLEKİ STATÜ KAZANACAK

Çobanlık alanında nisan ayından itibaren ’sürü yönetimi elemanı’ eğitimi verilmesinin planlandığını, bu kurslarla çobanlığın mesleki bir statü kazanacağını aktaran Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk de şunları söyledi:

"Ne iş yapıyorsunuz denildiğinde, sizi çobanlık olarak ifade edecek bir meslek dalı yok. Öncelikle sosyal güvencesi olmayan çobanlara bir statü kazandırmak istiyoruz. Biz çoban bulmakta zorlanıyoruz. Sonuçta bir sürü yönetimi elemanının 2 bin liradan aşağı maaşı olmaz ama bulamıyorsunuz. Şartların ağır olmasının da etkisi var. Sosyal yaşantısı yok. Bu tür kişilerin, bu doğadan gelenler olması gerekiyor."

EĞİTİMLİ ÇOBAN OLACAK

Bu kurslarla çobanların artık eğitimli olacağına dikkati çeken Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, "Bundan sonra çoban bile eğitimden geçecek ve bilinçli olacak. Doğru bir sistem. Artık eğitimsiz hiç kimse kalmayacak. Sertifikalı, eğitimli çobanlık maaşlar açısından da olumlu olacaktır. Şu anda çoban bulmakta zorlanılan bölgeler var. Böylelikle hem sürü sahipleri hem de yeni haliyle çobanlık cazip gelecek" diye konuştu.

OKULLU ÇOBANLARIN EĞİTİM SÜRECİ

51 ilde 11 bin kişiye verilecek çobanlık eğitimi için illerde kayıtlar başladı. Kursiyerlere 20 lira cep harçlığı ödenecek, ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigorta primlerini de yatıracak. ’Sürü yönetimi elemanı’ olarak mesleki bir statü kazanacak olan kursiyerler, 15 günde 120 saat olarak planlanan eğitimlerde merada hayvan bakımı, sürü yöneticiliğinde güvenlik, küçükbaş hayvanlarda kayıt, küçükbaş hayvanların beslenmesi ve beslenme hastalıkları, ıslah, barınak ortamı ve zapturapt gibi konuları öğrenecek.

SERTİFİKALI ÇOBAN ÇALIŞTIRANA DESTEK

Eğitimlere katılarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler, Avrupa Birliği kaynaklı hibe destekli projelerden yararlanma imkanı bulabilecek. Ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen hayvancılık desteklemelerinde, sertifikalı sürü yönetim elemanlarını en az 10 ay süre ile çalıştırdığını belgeleyen 250 ve üzeri küçükbaş hayvan varlığına sahip olan işletmelere yıllık destekleme yapılması planlanıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çoban değil, sürü yönetim elemanı, İŞKUR, çoban, eğitim, eğitimli çoban, sertifikalı çoban
Link: Çoban değil sürü yönetim elemanı!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız