Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Adana Çiftçiler Birliği Derneği 42. Dönem Toplantısı

Adana Çiftçiler Birliği Derneği 42. dönem toplantısı yapıldı. Yönetim kurulu başkanı Behçet Homurlu seçildi.


 
ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ DERNEĞİ 21 MART 2012 - 7 MART 2014 TARİHLERİ ARASI
42. DÖNEM YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU


 
Türk çiftçisine ve Bölge çiftçisine hizmet etmeyi kendine ilke edinen ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ, her zaman olduğu gibi, geçtiğimiz iki yıllık dönem içerisinde de, üreticilerin sorunlarına duyarlı olmuş ve bu sorunların aktarımı ve çözümü için hükümet üyeleriyle temaslar kurulmuş, büyük çabalar sarf edilmiştir.
 
Geçen iki yıllık dönemin yoğun çalışma temposunu, yapılan çalışmaları ve gerçekleştirdiğimiz işlerin tamamını sizlere sunmak zaman açısından mümkün olmayacağı için, önemli olanları ana başlıklar halinde özetlemeye çalışacağız.


1. Geçmiş dönemlerdeki gibi, narenciye ihracatını teşvik etmek ve ülkemize döviz kazandırmak amacıyla Devlet Fiyat İstikrar Fonundan (DFİF), ihraç edilen her türlü narenciye için ton başına belirli miktarda dolar bazında teşvik priminin ödenmesi için Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş ve teşvik primlerinin ödenmesi sağlanmıştır. Ayrıca DFİF ödemelerinin tamamı omasa bile bir kısmının nakten ödenmesi ihracatçlarımızın nakit akışını önemli derecede kolaylaştıracağı aktarılmıştır.
 
 
2. Çukurova kalkınma ajansı ile Çiftçiler birliğinin ortaklaşa yürüttüğü Türkiye il bazında narenciye tüketimi projesi tamamlanmış, gerekli tüm mercilere ulaştırılmıştır.
 
 
 
3. Ziraat Bankası ile kurmuş olduğumuz yakın temasları sürdürdük, Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bakası Genel Müdürlüğü nezdinde, tarım sektörünün finansmanı konusundaki raporumuz sunulmuştur. İşletme kredilerinin baremlerin yıllık gider artışlarına göre arttırılması konusunda görüşlerimiz aktarılmış, ancak narenciye konusunda arttırılan baremlerin tarla ürünleri için de uygulanması önemle vurgulanmıştır.

Zirayi kredi kulanımında TARSİM zorunluluğunun kadırılması ve araçlarda olduğu gibi kasko modeline uygun bir sisteminin oturtturulması gerektiği savunuldu.
 
12 ay olan kredi geri ödeme uzatılmasının, talebimiz üzerine 18 aya çıkarılmıştır.
Subvansiyonlu kredilerin tüm devlet bankalarına sağlanması gerektiği aktarılmıştır.

4. Pamuk, mısır, soya, buğday ve kanola ile ilgili gerçekleşen ve tahmini gerçekleşecek maliyet çalışmaları hazırlanarak Tarım Bakanlığımıza gönderilmiş ve geçtiğimiz 2 yıl boyunca primlerin erken açıklanması sağlanmıştır. ÇKS dosyalarının sene başında toplanması amacıyla havza bazında arz taleb dengesinin oluşturulması hedeflenmiştir.

5. Buğday ve mısırda TMO yetkilileriyle yakın temasımız neticesinde serbest piyasa şartları günlük takip edilerek TMO’nun piyasalara müdahale zamanlaması çiftçimizi mağdur etmeyecek şekilde ve özellikle serbest piyasanın üretici lehine çalışması sağlanmıştır.
 
Özellikle 2013 yılı mısır hassat döneminde seyreden düşük piyasa fiyatlarından sonra açıklanan TMO mısır alım politikasıyla mısır fiyatlarının düşmesi önlenmiştir.


6. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, yayınlamış olduğu reçeteli zirai mücadele ilaçlarının satışı talimatından dolayı ruhsatsız ilaçların kullanım alanlarının daralması sebebiyle ve acilen ruhsatlandırılması gereken ilaçların mevzubahis listeye eklenmesi için, Tarım Bankalığı, Tarım Komisyonu, TAGEM, Zirai Mücadele ve Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ile temaslarda bulunulmuştur. Göreve yeni başlayan Koruma Kontrol Genel Müdürümüz ziyaret edilmiş ve ilaçların ruhsatlandırılması konusunda AB ile senkronizasyona gidilmesi gerektiği belirtilmiştir.

7. Yağlı tohumların üretiminin arttırılması konusunda, tohum üretimi artarsa alacak garantisi ve teşvik edici prim doğrultusunda ekim alanlarında da artış bekleneceği görüşümüz aktarılmıştır. Soya ekiminin geliştirilmesi için müracaatımız üzerine Ankara’da yapılan toplantıya birliğimiz de davetli olarak katılmış ve TMO’nun da soya alımı yapması gerektiği görüşü ilgililere aktarılmıştır. Bu konu ile birliğimizin münavebe yapan çiftçiye ekstra prim ödemesi görüşü aktarılmıştır. Tarım Bakanlığı tarafından da benimsenen önerimiz incelenecektir.

8. Yönetim Kurul Başkan Yardımcımız Mutlu Doğru Ulusal Hububat Konseyi’nde, Genel Sekreterimiz Oana Çorat Ulusal Pamuk Konseyinde, Yönetim Kurulu üyemiz Mehmet Ener Ulusal Narenciye Konseyinde Birliğimizi temsil ederek üreticilerimizin ve sektörün sorunlarını gündeme taşımışlardır.

9. Ülkemizde ekilen yeni narenciye çeşitlerinin Milli Liste’ye alınması hususunda Sayın Tarım Bakanımız nezdinde temas kurularak, yeni narenciye çeşitlerinin de Milli Listeye alınması için çalışmalar başlatılmıştır.

10. Adana'da kurulacak tarım müzesi için çiftliklerde bulunan tarım aletlerinin envanterinin çıkarılmasını ve kurulacak müzenin detaylarına katkıda bulunulmuş, birliğimizi temsiylen Sınem Özkan Başlamışlı görevlendirilmiştir.

11. Ankara temaslarımızda Sn. Bakanımız ile miras kanunu ve arazi toplulaştırma ile ilgili görüşlerimiz aktarılmış olup, Torak Reformu Genel Müdürü ziyaret edilerek ovamızın toplulaştırma sorunları detaylı olarak aktarılmıştır.
Sayın genel müdürümüz ülkemizde 1200 lokasyonda iklim ve verim dengesinin gözlemlenebiliceyi sistemlerin kurulup, çok yıllık meyve envanterin de oluşturulabiliceğini müjdelemiştir.

12. Birliğimizin İzzettin Özgiray toplantı salonunda; Narenciye ve Sert çekirdekli fidan tanıtımı, narenciye’nin zararlıları, sulama projeleri, meteorolojik verilerin incelenmesi, budama teorik kursları, İTU ve Europgap sertifikaları, don önleyici rüzgar pervaneleri, TARSİM Sigortası, traktör-ekipman ve üretici muhasebe bilgisayar programı, zirai ilaç ve besleme gübreleri ve preparatları tanıtım toplantıları SMS, faks ve mail yolu ile üyelere duyurulmuştur.

13. Sulama Birlikleri Kanun Tasarısı hakkında görüşlerimizin aktarılması ve bizleri temsilen birliğimiz üyeleri değerli sulama Birlik Başkanlarımız yoğun ziyaretlerde bulunmuşlar, ovamız için kapalı sulama sistemi projesini Tarım Bakanımızın benimsemesi üzerine yeşil ışık yakyığını müjdelemiştir.

14. Tarım arazilerinin Belediye hudutlarında arsa vasfına geçirilerek, ÇKS kaydı yapılamadığından üreticilerin uğradığı mağduriyet defalarca Tarım Ankara da yetkililere aktarılmış ancak halen bir çözüme ulaşmamıştır..

15. İzmir tarım Grubu Sn. Mahmut Eskiyörük başkanlığında iadeyi ziyaretde bulunulmuş, Ege tarımı ve hayvancılıkları mercek altına alınarak, fikir alış verişinde bulunulmuştur.

16. Web sayfamızın yeniden düzenlenmesi ve yapılan tüm faaliyetlerimizin üreticilerimiz tarafından paylaşılması ve basına duyurulması amacıyla Sn. Dilek Akın hanım görevlerini sürdürmüş, birliğimiz adına facebook da faaliyetlerimiz duyurumaya başlanmıştır.

17. Adana Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, T.C. Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Ticaret Borsası, Toros A.Ş., Ulusal Pamuk Konseyi, AKİB, Ulusal narenciye Kongresi, Ulusal Hububat Konseyi, Ulusal Süt Konseyi, T.C. Ziraat bankası Genel Müdürlüğü, Ziraat Odaları, TMO gibi önemli kuruluşların Tarımla ilgili düzenlemiş oldukları tüm bilgilendirme toplantılarına, seminerlerine, panellerine katılınmış olup, birliğimizin görüşleri aktarılmıştır.

18. AKİB Yönetim Kurulu ile yakın temaslarımız neticesinde narenciye de yaşanan sorunlarımızın incelenmesi ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla Birliğimz ve Üretici Birliklerinden oluşan bir çalıştayın oluşturulmasına karar verilmiştir. Birliğimizi temsile Mutlu doğru, Oana Çorat ve Mehmet Özler seçilmiştir.
19. Adana Ticaret Borsası'nın önemle üzerinde durduğu Hassas Tarım konulu toplantılarına iştirak edilmiş, konunun takibi için Birliğimizi temsilen Mutlu Doğru ve Oana Çorat belirlenmiştir.

20. Birliğimizin görüşlerini aktarmak amacıyla başta Başkanımız Behçet Homurlu olmak üzere yönetimdeki arkadaşlarımız ulusal ve yerel televizyonlarda, gazetelerde yer almış ve üreticimizin sesi olmuştur.

21. Tüm milli bayramlarda ve resmi törenlerde birliğimiz temsil edilmiştir.

22. Birliğimizin Kuruluşunun 84. yılını kutladığımız bu genel kurulumuzda bugüne kadar emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyor, ebediyete intikal edenleri ise rahmetle anıyor, hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Bizleri destekleyen siz değerli üyelerimize tekrar teşekkür ediyor, seçeceğimiz yeni yönetime huzurlarınızda şimdiden başarılar diliyoruz.



Saygılarımızla,
42. Dönem Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu. 7.03.2014
 
 
 
   
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Adana Çiftçiler Birliği Derneği, toplantı, Behçet Homurlu
Link: Adana Çiftçiler Birliği Derneği 42. Dönem Toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız