Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Küçük üretici büyük marketlerde yer bulamıyor, kepenk indiriyor

Peynir çeşitleriyle taleplere yetişemeyen Muratbey, iki ay içinde günlük süt işleme kapasitesini 4 tona çıkaracak. Üretici şirketlerin lojistiğe ihtiyaç duyduğunu belirten Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Küçük üreticiler büyüyen marketlerde yer bulamıyor, ulaştıramıyor ve tasfiye oluyor. Biz bundan sıyrılmak için katma değere yoğunlaştık.” dedi.

Peynir endüstrisinin katma değerli üreticisi Muratbey, piyasaya sürdüğü burgu ve sürmeli peynirler sebebiyle siparişlere yetişemiyor. Bu sebeple acilen fabrikada kapasiteyi iki katına çıkarma kararı alan şirket, iki ay içinde 2 ton olan günlük süt işleme kapasitesini 4 tona çıkaracak. Şirket, tüketicilerin eski alışkanlıklar yerine artık inovatif ürünleri tercih etmesiyle çeşitliliği de artırıyor. Katma değerin yanında perakende sektörü de organize olduğu için üretici şirketlerin lojistiğe de ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Bu sebeple sektör konsolide oluyor. Küçük üreticiler büyüyen marketlerde yer bulamıyor, yahut ulaştıramıyor ve tasfiye oluyorlar. Biz tüm bu gelişmelerden sıyrılmak için katma değere yoğunlaştık.” değerlendirmesinde bulundu. Burgu ve sürmelinin pek çok ülkede endüstriyel hakları satın aldıklarını söyleyen Necmi Erol, “Büyümeye geçen yıl başlamıştık. 2013’te 19 milyon liralık yatırım yaptık. Ancak siparişlere hâlâ cevap vermekte zorlanıyoruz. Bu sebeple bu sene de 15 milyon lira civarında yatırım yapacağız.” dedi. Şirketin siparişlerde yoğun ilgiyle karşılaşması az tuzlu ve inovatif ürünler geliştirmesine bağlanıyor. Katma değerli üretimi sayesinde 2011’de İstanbul Sanayi Odası’nın tertip ettiği organizasyonda inovasyon ödülüne layık görülen şirket, artan talebin etkisiyle 2012’de 104 milyon lira ciro yapmıştı. Bunun 12 milyon liralık kısmını ihracattan elde etmişti. Bu sene ise 200 milyon lirayı yakalayacaklarını dile getiren Erol, “Yeni jenerasyon, ağzında tat bırakan ürünleri seviyor. Artık küflü peynir yerini az tuzlu ve inovatif ürünlere bırakıyor.” diyor.

370 çalışanı bulunan Muratbey olarak bu süreçte diğer bütün şirketlerden ayrışmak istedikleri için Ar-Ge ağırlıklı çalışma güttüklerini kaydeden Erol, “Hesabını bilmediğin kâr, hesabını bildiğin zarardan kötüdür. Biz bu anlamda sektörde kulvarımızı ayırdık. Peynir çeşitlerinde rakipsiz olma yolunda ilerliyoruz. Ürünlerimizi birçok büyük firma dahi kopyalamaya çalışıyor. Ancak tüm bunlarla hukuki olarak mücadele ediyoruz, edeceğiz. Private label da yapmak istemiyoruz açıkçası.” diye konuştu. Ev tüketimi hariç tutulduğunda sanayide günlük 13 milyon ton süt işleniyor. Bunun yaklaşık 6 milyon tonunu Ülker ve Sütaş işliyor.

Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, Et ve Süt Kurumu’nun değişen süt fiyatlarını hep 2 gün önceden açıkladığını hatırlatarak, “Bu haliyle fiyatlarımızı Süt Kurumu’nun açıklamalarına uyarlamamız mümkün değil. Fiyat değişikliklerine hemen adapte olamıyoruz ve bir ay boyunca piyasada, eski fiyattan ürünlerimizin satışı sürüyor. En az bir ay evvelden açıklaması lazım ki, fiyat değişimine adapte olalım ve üreticiler zarar etmesin.” değerlendirmesinde bulundu. Gıda sektörünü 10’un üzerinde kurumun denetlediğini hatırlatan Erol, “Böyle bir durumda nasıl sanayiden çıkmak istemesin insanlar.” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Necmi Erol, Muratbey, süt ve süt ürünleri, marketler, küçük üretici, büyük marketlerde, yer bulamıyor, kepenk indiriyor
Link: Küçük üretici büyük marketlerde yer bulamıyor, kepenk indiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız