Yörükler, keçi yavrularını 15 Nisan'a kadar 'oğlaklıkta' koruyarak yetiştiriyor
Toroslar'da yeni dünyaya gelen keçi oğlakları soğuktan 'oğlaklıkta' saklayarak korunuyor. Sadece anne sütü ile beslenen oğlaklar, 15 Nisan'dan itibaren ağıllarından çıkarak anneleriyle birlikte otlaklıklarda yayılıyor. 35 gün sonra ağıldan çıkan oğlaklar 20 Mayıs'tan itibaren Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Çardak köyü üzerinden bir haftalık yayla göçü ile Anamas ve Konya Beyşehir ilçesi Dumanlı Yaylası'na varıyor.
Toros Yörükleri Kültür ve Kültürel Mirasları Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Gürler, Toroslar'da Yörüklerin, kıl keçileri doğum yaptıktan sonra soğuktan ölmemesi ve gürbüz yetişmesi için 'oğlaklık' dedikleri yerlerde saklayarak koruduklarını söyledi. Oğlaklılarda saklanan oğlakların bir aylık olduğunu ve 15 Nisan'a kadar beslenmelerini sadece anne sütüyle yaptıklarını anlatan Gürler, yavru oğlakların beslenmesinin sabah ve akşama doğru kıl keçileri yayıldıktan sonra emiştirilerek yapıldığını kaydetti. Toroslar'da yeni doğan oğlakları oğlaklıkta koruma kültürünün 10 asırlık bir gelenek olduğunu belirten Gürler, oğlakta saklanmayan oğlakların yaşama şansının az ve zayıf olacağını iddia etti. Gürler, "Annelerinden doğan oğlakları Yörükler halk arasında ağıl veya oğlaklık denilen yerde saklayarak büyütür. Günde 2 defa anne sütü ile emzirerek beslenir. Oğlaklıkta oğlak sesi duymak bana çocukluğumdan bu yana huzur veriyor." dedi.
Manavgat'ı Çardak köyünde yaşayan ve geçimini kıl keçisi yetiştirerek sağlayan Ramazan Gündoğdu, bu sene 76 oğlağın dünyaya geldiğini ve bunun 26'sının gıda zehirlenmesine bağlı öldüğünü söyledi. Yörüklerin oğlaklarının ölmemesi, soğuktan ve hastalıktan korunması için oğlaklıkta muhafaza ettiğini belirten Gündoğdu, "Şu anda 50 oğlağımız var. Anneleri şu anda yayılıyor. Akşam gelince oğlak annesini emmesiyle beslenmiş olacak. 15 Nisan tarihine kadar sadece beslenmeleri anne sütü olacak." diye anlattı. Çardak köyünde geçimlerini oğlak yetiştirerek sağladıklarını belirten Asiye Sarıkaya da ağılda besledikleri oğlakları ağıldan çıkıncaya kadar sadece anne sütüyle beslediklerini kaydetti.
Veteriner hekim Arif Kökçam, yeni doğan oğlakların en çok mikrobik gıda zehirlenmesine bağlı öldüğünü söyledi. Kökçam, kıl keçisi yetiştiricilerin doğum sonrası oğlakların ölmemesi için mikrobik hastalıklara buluşmaması konusunda uyarıda bulundu. Mikrobik gıda zehirlenmesine bağlı ölümlerin önüne geçmek için mikrobik hastalıklara karşı ilkbahar ve sonbahar döneminde aşıların vurulması gerektiğini belirten Kökçam, vurulmaması durumunda oğlakların anne yoluyla mikrobik gıda zehirlenmesine bağlı ölebileceğini anlattı. Kökçam, "Zamanında aşılama yapılmazsa anne yoluyla mikrop bulaşmasıyla yavruluklarda gıda zehirlenmesi olur. Zehirlenmeye bağlı oğlakların karnı şişer. Ardından da ishale bağlı aşırı su kaybı sonrası ölürler. Aşılama yapılırsa bir sıkıntı olmaz." ifadesini kullandı.
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2013 yılı verilerine göre ilçede kayıtlı 140 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Bunun 65 bininin kıl keçisi olduğu, 75 bininin ise koyun olduğu belirtildi.