Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuzu Ölümleri

MERSİN (İHA) - Mersin’in Mut ilçesinde bir besicinin 1-2 aylık olan 100'ün üzerindeki kuzusu henüz bilinmeyen bir nedenle öldü.
 
Besici Mustafa Baştuğ (60) kuzuların ölmeye başlamasıyla birlikte veterinerleri getirerek hayvanlarını ilaçlatıp aşılatmasına rağmen kuzuların ölmesini önleyemediğini söyledi. Her gün ölümlerin devam ettiğini belirten Baştuğ, "İki hafta içerisinde yaklaşık 100’ün üzerinde kuzum öldü hala ölmeye devam ediyor. Bir türlü çare bulunamadı” dedi.
 
30 yıllık mesleğinde böyle bir olayla karşılaşmadığını söyleyen Mustafa Baştuğ, “Şu an borçlu durumdayım ne yapacağımı şaşırdım. Biz Yörük’üz, hayvancılık dışında yapabileceğimiz bir işimiz yok. Hastalık nedeniyle her gün 10-15 kuzumuz ölüyor. İki hafta içinde yaklaşık 100’ün üzerinde kuzu öldü. Şuan diğerleri de hastalıklı ölmek üzere. Ne yapsak çare bulunmuyor. Anaç koyunlar ise Şap hastalığına yakalandı, ayakları topallamaya başladı. Perişan durumdayım” diye konuştu.
 
Mut İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin de kendileriyle ilgilendiğini belirten Baştuğ, "Yetkililerden acil yardım bekliyoruz. Ben başka bir iş yapamam" diyerek endişesini dile getirdi.
 
Eşi Ümmü Baştuğ (57) ise kuzuların bulunduğu ağılda ağlayarak “Ne olursunuz bize bir çare bulun. Elimle beslediğim kuzular sebebi bilinmeyen bir hastalıktan öldüler. Hala ölmeye devam ediyorlar. Çocuklarım gibi baktığım kuzulara hala çare bulunmadı. Ne olursunuz yetkililer bize bir çare bulun, biz bittik tükendik” dedi.
 
Mut İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş da olayın takibinde olduklarını söyleyerek, "Büyük bir olasılıkla kullanılan ilaç veya içilen sudan kaynaklanma ihtimali var. Ölen kuzulardan bir örneğini Adana Veterinerlik Araştırma Enstitüsü'ne otopsi için gönderdik sonuca göre hareket edeceğiz" dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
17.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mersin, kuzu ölümleri, hayvancılık, besicilik
Link: Kuzu Ölümleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız