Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye'nin İlk Saanen Keçisi İhracatı

İZMİR (İHA) - Türk ekonomisi, sessiz sedasız bir devrime daha imza attı. Türk hayvancılık sektöründe gerçekleşen devrim niteliğindeki bu ilk, 10 yıllık bir başarı öyküsünün sonucu gerçekleşti. Türk hayvan üreticisi yetiştirdiği Saanen keçilerini kardeş Azerbaycan'a ihraç etti. Hafta başı gerçekleşen girişimin en önemli tanığı, Türk tarımının zirvesindeki isim Bakan Mehmet Mehdi Eker oldu.
 
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde düzenlenen Kırsal Kalkınma Yatırımları Toplu Açılış töreninde Türkiye’de ilk kez ihracatı gerçekleşen Saanen keçiler ihracatın yapıldığı ülke olan Azerbaycan’a uğurlandı. İhracatı küçükbaş hayvancılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Türer A.Ş gerçekleştirirken, ilk kez ihracatı yapılan Saanen keçilerin damızlık sertifikaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından Azeri yetkililere takdim edildi.

İZMİR DEVRİMİN YOLUNU AÇTI
 
Bakan Eker, toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Saanen keçi ihracatının önemine şöyle dikkat çekti; ''Artık Türkiye'de yetiştiriyoruz damızlık olarak bunları ihraç noktasına geldik. Türkiye 1960 yılından beri bunları ithal ediyordu şimdi ihracata başladı." dedi.
 
Avrupa Birliği'ne Türkiye'den süt ürünlerinin ihraç edilmesinin yolunu açtıklarını anlatan Eker, şunları söyledi: "Biz çetin mücadelelerle AB pazarını geldik. AB'ye süt satabilecek işletmelerden 9'u İzmir'de, 6 tanesine de yeni onay veriyoruz. Bu tesisler 160 ton süt üretiyor. Türkiye'de onaylı 41 işletme varken, bunun 9'u İzmir'de. Türkiye vilayetleri içinde birinci sırada yer alan İzmir teşekkürü hak ediyor. Çünkü AB'den onay alabilmek için birçok şartı yerine getirmek gerektiriyor. İzmirli üreticilerimiz bunları yerine getirmişlerdir."
 
Törenin ardından kepenek giyen Bakan Eker, çobanların kullandığı çoban asası olarak bilinen Gelberi ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Küçükbaş hayvancılığın önemini her toplantıda vurgulayan Eker, kendisine işadamı Özer Türer tarafından hediye edilen oğlakla yakından ilgilendi.

BAŞARININ MİMARI ÖZER TÜRER
 
Başarının mimarı Türer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı işadamı Özer Türer, Türkiye'nin tüm bölgelerinden, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya başta olmak üzere yurt dışından yoğun bir satın alma talebi ile karşı karşıya kaldıklarını ve ihracatı çok önemsediklerini söyledi. Küçükbaş hayvancılığın Türkiye için büyük bir ihracat potansiyeli olduğunu anlatan Türer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ihracatımız umarım sektördeki arkadaşlarımızın önünü açar yol gösterici olur. Elimizdeki hayvan varlığın ıslah ederek ve ağıl koşullarını iyileştirerek ihracat anlamında önemli bir gelişme kaydedebiliriz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle son yıllarda hızla hayvan sayımız ve hayvan verimliliğimiz artıyor. Şu an AB’de söz sahibi bir ülkelerden biriyiz. 2023 yılına ulaşmadan küçükbaş hayvancılık alanında dünya lideri olacağımız kanaatindeyim."

''AVUSTRALYA'DAN GETİRİP ISLAH ETTİK''
 
Saanen keçisi üretimine hobi amaçlı 2003 yılında başladıklarını daha sonra yurtdışı gezilerinde verimli Saanen keçilerle karşılaşmalarının ardından neden Türkiye’de de bu verimliliklere ulaşmayalım diyerek ıslah çalışmalarına başladıklarını belirten Türer; “Hollanda ve Avustralya’dan getirilen saanen tekeler ile yerli maltız ve saanen kırması keçilerden yüzde 95 saflığa sahip saanen sürüsü ürettik. Bugün Avrupa Birliği ortalamasında süt üretimimiz ve ikizlik doğum oranına sahibiz” dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türk saaneninin halk elinde ıslah edildiğine dikkat çeken Türer; “Bu bir başlangıç. Yoğun bir talep var. Bizim gibi profesyonel işletmeler ve halk elinde ıslah yapan yetiştiricilerimiz, ihracatın büyüyerek devam edeceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.
  

Ekleme Tarihi
21.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye, İlk Saanen Keçisi İhracatı, keçi, ihracat
Link: Türkiye'nin İlk Saanen Keçisi İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız