Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Aksaray’da Şap Aşısı Kampanyası Başladı

AKSARAY (İHA) - Aksaray’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bahar mevsimi şap aşısı uygulaması başlatıldı.
 
Merkeze bağlı Yeşilova kasabasında başlatılan şap aşısı uygulaması ile büyükbaş hayvanlar veterinerler tarafından tek tek aşılandı. Şap aşısının çok önemli olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, hastalığın önlemlerin alınmaması halinde ölümcül olabildiğini belirterek, “Hayvan hastalıkları ile mücadele projesi kapsamında şu anda Türkiye’nin bütün illerinde ilkbahar şap aşılaması kampanyası başlamıştır. Biz de Aksaray’da başlattık. Biliyorsunuz şap hastalığı, halk arasında dabak hastalığı olarak da bilinmektedir. Bu hastalık hayvanlarda bulaşıcı bir hastalık olduğu için ekonomik kayıplara sebep olmakta. Çok önemli ve Türkiye’nin hayvancılığına sekte olan, darbe vuran bir hastalık. Bu hastalıkla ilgili bakanlığımız çok büyük bir mücadele içerisine girdi. Her yıl yılda 2 defa olmak üzeri ilkbahar ve sonbaharda bu aşılar hayvanların tamamına yapılmak zorunda. Şu anda Türkiye’nin Trakya bölgesinde bu hastalıktan arilik kazanılmış bulunmakta ve burası kontrol altında tutulmakta” dedi.
 
AŞI YAPTIRMAYANA BİN 370 LİRA CEZA
 
Şap hastalığının zaman zaman ölümlerle sonuçlandığını da belirten Zabun, “Çiftçimiz hayvancılıktan para kazanarak geçimini sağlamak istemektedir. Ancak şap aşısı yaptırmadığı takdirde herhangi bir bulaşma durumunda hayvanlar hasta oluyor ve yem yiyemez, ağız yaraları, tırnak yaraları ve hayvanlar bitkin düşüyor. Zamanla da bu hastalık ile ölümler de söz konusu oluyor. Bu da ekonomik kayıp demektir. Süt veriminde, et veriminde azalmalar oluyor. Ayrıca yavru veriminde de azalmalar oluyor. Bu nedenle de bu hastalık çok önemli ve mücadele etmek zorundayız. Eğer şap aşısı yaptırılmazsa hayvan sahiplerine yönelik bir yaptırım var. Bu kapsamda da bin 370 lira para cezası uygulanacak” şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
25.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aksaray, Şap Aşısı, Kampanyası Başladı, şap, hayvancılık
Link: Aksaray’da Şap Aşısı Kampanyası Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız