Buðday, mýsýr, pirinç ve soya fasulyesinde bu yýl yüzde 15’e varan üretim artýþý bekleyen FAO, ne dünyanýn bazý yerlerindeki kuraklýðý ne de Ukrayna’daki karýþýklýðý tehdit sayýyor.
Türkiye’de bu kýþýn kurak geçmesi nedeniyle tarýmsal üretimin olumsuz etkileneceði kaygýlarý yaþanýrken FAO (Birleþmiþ Milletler Gýda ve Tarým Örgütü) dünyanýn geneli için bu yýlýn ‘bereketli’ geçeceðini öngördü. FAO bünyesindeki Tarým Piyasasý Bilgi Sistemi (AMIS) tarafýndan yayýmlanan piyasa görünümü raporunda, bu yýl buðday, mýsýr, pirinç ve soya fasulyesi arzýnda artýþ beklendiði ifade edildi. Raporda, önde gelen hububat üretici ve ihracatçýlarýndan Ukrayna’nýn içinde bulunduðu jeopolitik kriz de ele alýndý. Ukrayna’nýn hububat ihracatýnýn yavaþlayabileceði ancak diðer üretici ülkelerdeki üretim artýþýnýn bunu fazlasýyla dengeleyeceði belirtildi. Özellikle soya fasulyesi görünümünün Güney Amerika’da son haftalarda yaþanan olumsuz hava koþullarýna raðmen pozitif olduðu vurgulandý. Raporda baþlýca hububat türlerine iliþkin þu öngörülerde bulunuldu:
“2013/14 sezonunda bir önceki sezona göre, buðday üretiminin yüzde 8.5 artýþla 716 milyon tona, mýsýr üretiminin yüzde 15 artýþla 1 milyar 6 milyon tona, pirinç üretiminin yüzde 0.4 artýþla 494 milyon tona ve soya fasulyesinin yüzde 6 artýþla 283 milyon tona çýkmasý bekleniyor. Ayrýca, buðday, mýsýr, pirinç ve soya fasulyesi ihracatýnda da artýþ olacaðý öngörülüyor.”
Raporda fiyatlara da deðinildi ve Uluslararasý Hububat Konseyi’nin (IGC) verilerine yer verildi. Buna göre, bir önceki aya göre artýþ göstermekle birlikte 2014 Þubat ayýnda 2013Þubat’ýna kýyasla buðday fiyat endeksinin yüzde 15, mýsýr fiyat endeksinin yüzde 24.7, pirinç fiyat endeksinin yüzde 15.3 ve soya fasulyesi fiyat endeksinin yüzde 4.2 daha düþükolduðu kaydedildi.
‘Türkiye’de saðlýklý tahmin için mayýs ayýný görmeliyiz’
Ýstanbul Tüccarlar Kulübü Gýda ve Tarým Komisyonu Baþkaný ve Orgin Tarým Yönetim Kurulu Baþkaný Alper Önel, piyasalarýn, bu yýl kuraklýk nedeniyle hububat rekoltesinin düþeceði endiþesi taþýdýðýný belirterek, “Piyasalarý rahatlatacak haber Birleþmiþ Milletler Gýda ve Tarým Örgütü’nden geldi” dedi. BM Gýda ve Tarým Örgütü’nün (FAO) rekoltelerde ciddi oranlarda yükselme beklediðine dikkat çeken Önel, bununla birlikte özellikle Türkiye için saðlýklý rekolte tahmini yapmak için mayýs ayýný görmek gerektiðini vurguladý. FAO raporundaki Ukrayna vurgusuna da dikkat çeken Önel þöyle dedi: “Ukrayna dünya hububat piyasalarýnýn önemli oyuncularýndan olup net ihracatçý durumunda. Türkiye’nin de bu ülkeden önemli miktarda hububat ve yaðlý tohum ithalatý yaptýðýný unutmamalýyýz.”