Uludað'ýn Ormanlarý Böcek Tehdidi Altýnda
BURSA (ÝHA) - Kýþ aylarýnýn kurak ve sýcak geçmesi Uludað'daki çam ormanlarýný olumsuz etkiledi. Çam kese böceklerinin normalden fazla üremesi üzerine alarma geçen orman ekipleri, yangýnlardan daha büyük tahribata yol açan bu zararlýlara karþý terminatör böcekler kullanacak. Kýþýn yumuþak geçmesi ve sýcaklýðýn mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi Uludað’daki çam ormanlarýný tehdit ediyor. Tarým arazilerinde kullanýlan kimyasal ilaçlarýn da eklenmesiyle artan çam kese böcekleri, Bursa’nýn eþsiz manzarasýný tehlike altýna sokuyor. Çam kese böcekleriyle mücadeleye biyolojik olarak devam eden Bursa Orman Bölge Müdürlüðü, çam kese böceklerinin popülasyonunu dengeleyebilen terminatör böcek üretimine hýz verdi. Ormanlarýn doðal dengesinin zaman zaman zarar gördüðünü ifade eden Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coþkun, çam kese böcekleriyle 2 þekilde mücadele ettiklerini dile getirdi.
Coþkun, “Böcekler ve mantarlar tabiatta geri dönüþüm yapýyor. Ormanda doðal bir denge vardýr. Bu doðal denge bir noktada zarar görürse böceklerde artýþ meydana geliyor. Çam kese böceði de bu böceklerden birisidir. Biz çam kese böceðine iki þekilde müdahale ediyoruz. Bunlardan birisi adacýk yöntemi dediðimiz yöntemdir. Bu böcekli yerleri keserek adacýklara yerleþtiriyoruz. Bunlarýn etrafý su ile çevriliyor ve böcekler buradan çýkamýyor. Bu þekilde böceklerin sayýsýný azaltýyoruz. En önemli mücadele yöntemimiz ise biyolojik mücadeledir. Çam kese böcekleriyle beslenen ve adýna terminatör böcek dediðimiz böcekleri laboratuvar ortamýnda üretiyoruz. Bu böceði üretip bilahare çam kese böceðinin zarar verdiði ormanlýk alanlara býrakýyoruz. Bu böcek çam kese böceðini yiyerek besleniyor. Bu sayede çam kese böceðinin popülasyonunu azaltmýþ oluyoruz. Bu sene kýþ çok hafif geçti. Mevsim normallerinin üzerinde sýcaklýk yaþadýk. Dolayýsýyla bu böceðin çoðalmasý için uygun bir ortam oldu. Baharýn erken gelmesi de çam kese böceklerinin yaygýnlaþmasýna zemin hazýrladý. Biz mücadele çalýþmalarýmýza devam ediyoruz” dedi.
"ORMANLARDA YÜZDE 30 VERÝM KAYBI YAÞANABÝLÝR" Çam kese böceklerinin çam aðaçlarýna yüzde 30 oranýnda etki ettiðini dile getiren Coþkun, “Çam kese böceklerinden dolayý aðaçlar tamamen kurumuyor. Aðaç sarsýlýyor. Artým kaybý dediðimiz olay meydana geliyor. Bilimsel çalýþmalara göre büyümede yüzde 30 oranýnda bir artým kaybý oluþuyor. Özellikle tarým alanlarýnda kimyasal ilaçlama yapýlmasý, çam kese böcekleriyle beslenen böcekleri de ortadan kaldýrýyor. Dolayýsýyla çam kese böceði sayýsý çoðaldý. Her tarafta görmeye baþladýk. Biz bu mücadelemize terminator böceklerinin üretimini her geçen yýl arttýrarak devam ediyoruz. Vatandaþlarýmýz ormana yakýn yerlerde kimyasal mücadele konusunda daha hassas olmalýdýr. Bu çam kese böcekleri insana alerji yapar. Meraktan dolayý bu böceklerle temas etmemeliyiz. Aksi halde büyük bir kaþýntý olur. Mücadele olmazsa çam kese böceði artar ve kayýplar çoðalýr. Bu bir hastalýk. Mücadele edilmezse çam ormanlarýnda verim kaybý olur. Bu yüzde 30 oranýnda olabilir. Aðacýn geliþimi yavaþlar” dedi. |