Ormanlýk alanlar iþletmelere açýlýyor Ormanlýk alanlarý petrol boru hatlarý, enerji santrallarý, petrol ve doðalgaz aramalarý gibi iþletmelere açan yönetmelik Resmi Gazete yayýmlandý.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayýsýnda yayýmlanan Orman Kanunu’nun 16, 17 ve 18. maddelerinin uygulanmasýna iliþkin yönetmelikler ile, ormanlýk alanlarda enerji üretim santralleri, petrol ve doðalgaz boru hattý, petrol ve doðalgaz arama tesislerinin kurulmasýna izin verilmesinin önü açýldý.
Yönetmelik hükümlerine göre ormanlýk alanlarda ayrýca, haberleþme tesisleri, iþletilme ve yeraltý doðalgaz depolanmasýna iliþkin tesisler ile eðitim ve spor tesislerine, yol, liman geri hizmet alaný, havaalaný, demiryolu, teleferik hattý, tünel gibi ulaþým tesislerine izin verilebilecek.
Ayrýca, özel yükseköðretim kurumlarý dýþýnda, yükseköðretim kurumlarýnýn eðitim ve araþtýrma amaçlý tesislerine ve izin verilen bu alan içinde izin sahibi yükseköðretim kurumuna veya Yüksek Öðrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüðüne yurt yapýlmasý için izin verilebilecek.
Bunlarýn yanýnda, ormanlýk alanlar içinde, balýk üretim tesislerine, odun kömürü gibi iþletilmesinde aðaç kullanýlan ocaklara, define aramasýna, arkeolojik kazý ve restorasyon yapýlmasýna da izin verilebilecek. Buna karþýlýk, arkeolojik kazý ve restorasyon yapýlmasý için yalnýzca Kültür ve Turizm Bakanlýðý izin verebilecek.
Ormanlýk alanlarda kurulmasýna izin verilen tesislerin kontrol ve denetimleri de "serbest yeminli ormancýlýk bürolarý"na yaptýrýlacaðý hüküm altýna alýnan yönetmelikte þöyle deniliyor:
"Ancak su isale hattý, baraj, gölet, doðalgaz boru hattý, petrol boru hattý, elektronik haberleþme sistemlerine ait baz istasyonu, enerji nakil hattý, yol, telefon iletim hattý izinlerinde saha kontrolleri yatýrým tamamlanýncaya kadar her yýl, yatýrýmýn tamamlanmasýný takiben sonu sýfýr ve beþ ile biten yýllarda yapýlýr."
Ormanlýk alanlarda kurulmasýna izin verilen tesislerde patlayýcý madde depolanmasý halinde çevre güvenlik alanlarý için yer üstünde de emniyet sahasýna izin verilebileceði de belirtilen yönetmelikte, "Ormanlýk alanda olmayan yer üstündeki patlayýcý madde depolarýna çevre güvenlik alaný için izin verilebilir. Ormanlýk alanda yer üstünde patlayýcý madde deposuna izin verilmez" deniliyor.
ÇILGIN PROJELERÝN ÖNÜNÜ AÇIYOR Düzenlemeyle ilgili olarak deðerlendirmelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odasý Baþkaný Baran Bozoðlu, “Orman arazilerinin imarý konusunda son yýllarda pek çok deðiþiklik oldu. 3. Havalimaný 3. Köprü gibi projelerde bu düzenlemelerden yararlanýldý. Projelerin önünü açar nitelikte düzenlemeler yapýldý” dedi. Geçen yýllarda ormanlara yakýn elektrik direkleri yüzünden pek çok ormanlýk alanýn yandýðýný belirten Bozoðlu, “Ormanlýk alanlarýn içinde petrol aramak orman için ciddi bir yangýn riski oluþturabilir. Ormanlarý sadece yeþil alan olarak görmemek lazým. Ranta dayalý görmemek lazým buralarý. Bu yeni düzenleme yeni çýlgýn projelerin önünü açýyor” diye konuþtu.
ANAYASAL GÜVENCELER ÝHMAL EDÝLÝYOR Orman Kanunu'ndaki düzenlemeyle ilgili olarak açýklama yapan Greenpeace Akdeniz Avukatý Deniz Bayram, "Bu düzenleme, öncelikle Anayasa’nýn 56. Maddesi’nde yer alan Saðlýklý ve Dengeli bir Çevrede Yaþama Hakký'na aykýrý olmakla birlikte, tabiatýn ve çevrenin korunmasýna iliþkin anayasal güvenceleri de ihlal ediyor. Yürürlükte olan Orman Kanunu'nun 17. maddesi, kirli enerji yatýrýmlarý dahil olmak üzere kamu yararý olmasý halinde ormanlýk alanlarýn yatýrýmlara açýlmasýna izin veriyor. Uygulamada ise, "kamu yararý", çevrenin, tabiatýn, kültür varlýklarýnýn korunmasý gibi üstün kamu yararý gözetilmeksizin, saltlýkla sanayileþme ve kalkýnma üzerinden yorumlanýyor. Kýsa bir süre önce yayýnlanan Milli Park Yönetmeliði de ayný þekilde, kamu yararý kararýna dayanarak, Milli Parklarýn yapýlaþmasýna olanak saðladý. Yaþam hakký ile doðrudan baðlantýlý olan çevrenin korunmasý üstün kamu yararýdýr. Orman Kanunu'nun 17.maddesinin uygulanmasýna yönelik bugün yayýnlanan Yönetmelik, bu süreci daha da kolaylaþtýran, hýzlandýran bir yapý getiriyor.
Tüm dünyada bu tarz uygulamalar tepki çekiyor. Bu geliþme, kaya gazý ve petrol aramalarý gibi son derece tehlikeli ve kirli madencilik faaliyetlerinin ormanlarda önünü açýyor. Bu teknolojiler hem pahalý hem de henüz ticari deðerlerinin olup olmadýðý bile bilinmiyor. Bugün Amerika’dan Bulgaristan’a, dünyanýn dört tarafýndan bu uygulamalara karþý sivil toplum ve farklý organizasyonlar tarafýndan ciddi tepkiler var. Bu uygulamalar gerçekleþtiði takdirde sadece doðal varlýklarýmýzý kaybetmekle kalmayacaðýz, ayný zamanda cebimiz de yanacak." ifadesini kullandý.
|