Çukurova yöresinde, özellikle zeytin bahçeleri ve hububat ekili alanlarda yabani otlar ve haşerelere karşı bilinçsiz kullanılan tarım ilaçlarının bal arılarında toplu ölüme yol açması, bal üreticilerini tedirgin ediyor. İklim koşulları nedeniyle arılarını soğuk bölgelerden Çukurova'ya taşıyan üreticiler, tarımsal ilaçlama nedeniyle arılarının toplu telef olmasından yakınıyor.
Hatay'ın Erzin ilçesinde bal üreticisi Abdulbaki Süslü, 500 kovandaki arılarının yüzde 40'ının, tarımsal ilaçlama nedeniyle telef olduğunu öne sürdü.
Çukurova'da, ilkbaharın diğer bölgelere göre daha erken gelmesi nedeniyle kovanlarını iki aylığına Erzurum'dan Erzin'e getirdiğini belirten Süslü, "Arıların toplu telef olması, bal üretimini yarı yarıya düşürdü. İki hafta sonra Erzurum'a döneceğim. Kazandıklarım ancak arıların nakliyesini karşılayacak" dedi.
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinden Erzin'e gelen Muhammed Keleş de "Son 3-4 yıldır arı ölümleri arttı. Ne zaman civarımızdaki zeytinlik ve tarlalarda ilaçlama yapılsa ölümler artıyor. Kovanların önünden avuç avuç ölmüş arı topluyoruz. Mayıs ayında Kelkit'e döneceğiz. 10 kişiye ait bin kovan arıya bakıyorum. Arı ölümleri nedeniyle her geçen yıl üretim düşüyor. Buraya geldiğime pişman oldum" diye konuştu.
Arıcıların en büyük korkusunun tarım ilacı olduğunu söyleyen Osmaniyeli arıcı Osman Özlü ise arı ölümlerinin son yıllarda artığına işaret ederek, "Tarımda uygulanan ilaçlar, arı ölümlerini hızlandırıyor. Kovanından çıkmamış larvaları dahi olumsuz etkiliyor. Yüzde 30-40 arı kaybı, bal üretiminin yarı yarıya düşmesi demek. Konunun araştırılması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.
Özellikle zeytinliklerde gereğinden fazla zirai ilaç kullanılması sonucu arı ölümlerinin arttığını belirten Halil Arpacı da şunları söyledi:
"10 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. Bölgenin iklim şartları nedeniyle ilkbaharda doğu illerinden bölgeye geliyoruz. Arıcıların, şerbet, ilaçlama, gevenlik ve transfer gibi temel masrafları var. Son yıllarda bal fiyatları düştü, üretim maliyetleri ve arı ölümleri arttı. Bu yıl bölgeye geldiğime pişman oldum. Bölgede kullanılan ilaçlar, arıcılığı olumsuz etkilemeye devam edecekse yetkililerin bunu bize bildirmesi gerekiyor."
"Uzman görüşü alınarak yapılan ilaçlama, arı ölümlerini en aza indirir"
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise çiftçilerin, zirai ilaç kullanmadan önce kurum yetkililerine başvurmalarını istedi.
Sağlam, "Uzman görüşü alınarak yapılan ilaçlama, arı ölümlerini en aza indirir. Teknik elemanlarımız, kullanılacak zirai ilaç ve zamanlama konusunda çiftçileri uyarıyor. Arıcıların bölgemize geldiği mart ve nisan aylarında zeytin yetiştiricileri ya da hububat ekimi yapan çiftçilerimiz, tarımsal ilaçlama konusunda uyarılarımızı dikkate alırsa arı ölümlerinin asgari düzeyde olacağını düşünüyorum" dedi.
Sağlam, çiftçileri, reçeteli zirai ilaç kullanmaları konusunda da uyardı.