Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2025 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kuru meyve 

Kuru meyveciler fiyat istikrarı için stok kurumu istiyor

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nde genel kurul devam ediyor. Şu ana kadar genel kurulları yapılan birliklerde başkanlar değişti.
 
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden sonra bugün Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin de başkanı değişti. Dört yıldır başkan olan Osman Öz, 2014-18 dönemi için tekrar aday olmadı. Birliğin yeni başkanı, 86 oyla Birol Celep oldu. Celep, Öz’ün başkanlığını yaptığı yönetimde yardımcısı olarak görev yapıyordu. Seçimden sonra yaptığı konuşmada, insan sağlığına uygun doğal ve sağlıklı ürünler üretimi ve ihracatı konusunda üreticilere yönelik çalışmaları arttırarak devam ettireceklerini söyledi.
 
 
 

‘FİYAT DALGALANMALARINI ÖNLEMENİN FORMÜLÜ STOK KURUMU’

Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarındaki aşırı dalgalanmanın sektördeki üretici, tüccar, ihracatçı gibi bütün tarafları zor durumda bıraktığına dikkat çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep, “Çekirdeksiz kuru üzüm ihraç fiyatları üç ay önce 3 bin dolar seviyesindeyken bugün bin 800 dolarlar konuşuluyor. Bu dalgalanmaların önüne geçmenin yolu, ürünün bol olduğu yıllarda stok kurumunu devreye sokmaktır. ABD, bu modeli başarıyla uyguluyor.” diye konuştu. Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin ihracatında, ürün sunumlarının daha katma değerli hale getirilmesi için Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG) ile işbirliği halinde çalışacaklarını aktaran Celep, grubun yurtiçi ve yurtdışında daha etkili tanıtım yapacak konuma getirileceğini söyledi.

NİSBİ AİDATLAR DÜŞÜRÜLDÜ

Birliğin genel kurulunda, binde 1 olan nisbi aidat binde 0,75’e, KMTG için alınan binde 0,75’lik aidat ise binde 0,50’ye düşürüldü. Ekonomi Bakanlığı’na sunulacak aidat değişikliği, kabul edildiği takdirde 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulamaya geçecek. Ayrıca birliğin 2014 yılı tahmini gelir gider bütçesi 2 milyon 610 bin TL olarak karara bağlanırken KMTG'nin bütçesi 1 milyon 870 bin TL olarak kabul gördü.

Genel kurul toplantısında yapılan seçim sonucunda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Birol Celep’in temsilcisi olduğu K.F.C. Gıda Tekstil San. İth. İhr. Yatırım A.Ş. seçilirken Yönetim Kurulu şu firmalardan oluştu: ANATOLIA Tar. Ür. San. ve Dış Tic. A.Ş., ELMAS Dış Tic. A.Ş., FRANCO MEYVE İhr. Tic. ve San. A.Ş., GABAY Dış Ticaret ve Gıda San.A.Ş.,OSMAN AKÇA Tarım Ürün.İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş., PAGMAT Pamuk Tekstil Gıda San. ve Tic. A.Ş., S.S.TARİŞ İncir Tarım Kooperatifleri Birliği, S.S. TARİŞ Üzüm Tarım Sat.Koop. Birliği, SELÇUK K. Gıda Yatırım Sanayi ve Tic. A.Ş., ŞENTAŞ Tarım Ür. İhr. San. ve Tic. A.Ş.
Denetim Kurulu üyeleri ise ÖZGÜR Tarım Ürün. İnş. San. ve Tic. A.Ş., VESTA Tarım Ürün. San. ve Tic. A.Ş., IMPORTACO Gıda San. ve Dış Tic. A.Ş. firmalarından oluştu.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
23.04.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kuru meyve
Link: Kuru meyveciler fiyat istikrarı için stok kurumu istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız