Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


En acı lezzet

Biz dahil bir çoğumuzun damak tadı, hatta bazılarımızın ciddi bir tutkusu. Peki krem çikolatanın aslında dolaylı bir doğal yaşam tüketicisi olduğunu biliyor muydunuz?

Krem çikolata vücudumuzda kilo yapmakla kalmıyor. Ayrıca doğal yaşama da zarar veriyor...

Ne yazık ki bu büyük lezzetin sırrında artık doğal yaşamda pek de kolay bulunmayan ve gıda literatüründe ''palm oil'' olarak bilinen çok kıymetli bir yağ kullanılıyor. Bu yağın doğal kaynağı malezya ve yağmur ormanları, ancak yağmur ormanlarında artık tükenmiş olan bu yağ günümüzde sadece Malezya doğasında bulunabiliyor ve Malezya'da zaten bu yağın dünyadaki en büyük ihracatçı üreticisi.

Palm oil yağ, dev çikolata endüstrilerinin de kaliteli ürünlerinde kullanabilmek için yüksek bedeller ödeyerek temin ettikleri bir madde. Fakat bu büyük lezzetin arkasında çok ciddi bir trajedi var.

''Palm oil'' aslında orangutanların en büyük besin kaynağı, fakat günümüzde artık orangutanlar bu gıda maddesine ulaşamıyorlar. Çünkü bu yağın kaynakları endüstri üretimleri için tamamen doğal yaşamdan arındırılmış durumda, yani orangutanların bu maddeye ulaşabilmeleri ve tüketebilmeleri yasak ve imkansız. Üstelik orangutanlar özellikle hamilelik dönemlerinde bu maddeye aşırı derecede muhtaçlar ancak onlar kendileri için hayati olan bu gıdaya artık ulaşamıyorlar ve ölüyorlar.

Çünkü kısıtlı miktardaki kıymetli üretim coğrafi iradeler tarafından büyük bedeller karşılığında dev endüstriyel üreticilere satılıyor ve soframıza geliyor. (http://bilimtrue.blogspot.com.tr)

Çocuklarımızın severek yediği ürünlerin yapımında kullanılan bu madde yüzünden onlarca orangutan beslenemeyip ölüyor.

PALM OIL NEDİR?

Palm oil, bir tür palmiyeden elde edilen bitkisel yağdır. Oda sıcaklığında katı haldedir, sıvı yağlara göre ısıya daha fazla dayanıklı olduğundan fastfood yiyeceklerde kullanılır. Bu yağ nedeniyle onunla pişirilen patates kızartması, bayat olmasına rağmen lezzetini kaybetmez.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: En acı lezzet, krem çikolata, palm oil
Link: En acı lezzet




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız