Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 IcerikbannerUrl


İthal ET baskısı

Son dönemlerde hayvan ithalatı yapılacağı dedikodularına karşı Tarım Bakanlığı’na yakın kaynaklar ‘ithalatın gündemde olmadığını’ söylüyor. Yetkililer, çıkarılan dedikodularla arzın arttırılıp fiyat düşüşü sağlanmaya çalışıldığını söylüyor.

ETTE son yılların spekülasyon konusu ithalat yeniden kullanılmaya başlandı. Ancak hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yakın kaynaklar hem de sektörle ilgili kurumlar et veya canlı hayvan ithalatının gündemde olmadığını söylüyor. Aynı kaynaklar, ithalat söylentileriyle tüccarların, besicilerin ellerindeki hayvanları piyasaya sürmesini, böylelikle piyasada oluşan fazla malı daha ucuza almayı amaçladığını söyledi. 2010-2012 arasında 3 milyar dolardan fazla canlı hayvan ve et ithalatı yapıldıktan sonra 2012’de gümrük vergileri yükseltilerek hayvan ithalatı yapılmasının önünü kesildi. Ancak artan maliyetler sonrası et fiyatlarından etkilediğini belirten işletmeler, ithalatın önünün açılmasını istiyor. İthalatın gündemde olmadığını söyleyen yetkililer, “Piyasada ithalat algısı oluşturarak küçük işletmeler ve bizim üzerimizde baskı kurmaya çalışıyorlar. Hem fiyatları düşürüp hem de ithalat yapmak istiyorlar” dedi.

İTHALATA GEREK YOK
 
2013’te canlı hayvan ve et fiyatlarındaki düşüşün ithalat isteklerini boşa çıkardığını söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da, “Fiyatlar düşerken, ithalat neyin nesi. İthal lobisi Türkiye’yi kırmızı ette dışa bağımlı yapmak istiyor” dedi. Bayraktar, kırmızı et ve canlı hayvan ithalatı talep etmenin, hayvancılığa darbe vurmak anlamına geleceğini ifade etti.

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin de, ithalat yapılmasını talep eden tüccarların tek amaçlarının kârlarını daha da arttırmak olduğunu dile getirdi. Yurtdışından ucuz hayvan alarak daha yüksek fiyata ürün satmak isteyen tüccarlara boyun eğilmemesi gerektiğini belirten Yetkin, ithalat bir yana, önlemler alınarak yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.


Et ırkları yaratılmalı
 
KIRMIZI Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı da et fiyatlarında yaşanan fiyat artışına ‘taban fiyat’la müdahalesi gerektiğini söyledi. Bılıkçı, “Et fiyatlarında istikrar sağlamalı. Avrupa’da karkas et fiyatı 3.7 Euro, Türkiye’de ise 6 Euro. Artan et fiyatlarının önüne geçmek için canlı hayvan ithalatı yapılmasını doğru bulmuyoruz. Çözüm olarak et ırkları yaratılmalı” dedi.

2013 yılında et fiyatlarının yüzde 2,5 ile yüzde 9,6 arasında değişen oranlarda düştüğünü ifade eden Şemsi Bayraktar ise, “Sığır eti fiyatı 17,51 liradan 15,83 liraya indi” dedi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ithal et
Link: İthal ET baskısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız