Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Lezzetine aldanıp zehirlenmeyin

Yağışın bol olduğu ilkbahar ve sonbaharda özellikle kırsal alanlarda doğal olarak yetişen ve lezzeti ile öne çıkan mantarlar, zehirlileriyle ayırt edilmesi oldukça güç. Yanlışlıkla tüketilen zehirli mantarlar ölüme yol açabiliyor.


Doğal olarak yetişen bazı mantar türlerinin tüketilmesi halinde zehirlenmelere, hatta ölüme yol açabileceği bildirildi.

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, mantarın doğal ve yapay ortamlarda yetişebildiğini, protein ve mineral bakımından zengin, besleyici bu ürünün genellikle yağışın bol olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında, kırsal alanlarda çok sık görüldüğünü söyledi.

Doğal ortamda yetişen mantarların bazılarının zehirli ve ölüme neden olabildiğine işaret eden Pehlivan, "Çoğunlukla kuzu göbeği, çayır mantarı ve çaşır mantarı gibi mantar türlerinin bulunduğu bölgemizde ilkbahar ve sonbaharda sıkça mantar toplanarak tüketilmektedir. Zehirli olmayan çayır mantarı ile zehirli mantarlar aynı ortamda ve aynı zeminde yetişmektedir. Bunların birbirinden ayırt edilmesi de oldukça zordur. Bir mantarın rengine, kokusuna, fiziksel özelliğine bakarak zehirli olup olmadığını ayırt etmemiz mümkün değil. Bu nedenle doğal ortamlarda yetişen mantarlar yerine kültür mantarları tüketilmeli" diye konuştu.

Pehlivan, mantar zehirlenmesinin en erken 2, en geç 6 saatte belirti gösterdiğine dikkati çekerek, "İlk 2 saatte ortaya çıkan belirtileri bulantı, ishal, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz bebeğinde küçülme, hipotansiyon, karın ağrısı şeklinde sıralayabiliriz. Zehirli mantarlar özellikle toksin dediğimiz madde aracılığıyla ilerleyen zamanlarda karaciğer ve böbrekte tahribatlar meydana getirmektedir ki bunlar geç ortaya çıkan belirtilerdir" şeklinde konuştu.

Doğru bilinen yanlışlar

Toplumda, doğal ortamda yetişen mantarlarla ilgili bazı yanlış bilgiler olduğunu dile getiren Pehlivan, "Halk arasında, 'yoğurt mantarın zehrini alır, pişirilen mantarlarda zehir olmaz, tuzlu suda kaynatılan ya da kurutulmuş mantarda, salyangozların yediği mantarlarda zehir yoktur' gibi bazı yanlış söylentiler var. Bunların bilimsel bir dayanağı yoktur" ifadelerini kullandı.



 
 


 
 

Ekleme Tarihi
07.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: mantarlar,zehirli mantar
Link: Lezzetine aldanıp zehirlenmeyin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız