Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Ocak 2025 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuru Gıdada Kuraklık Endişesi Yok

İSTANBUL (İHA) - Hububatta ekim alanlarının tamamına yakınının ekildiğini, tarlalarda yeterli mahsulün olduğunu ve yeterli Nisan yağmurunun da yağdığı belirten Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Endişeye gerek yok, sıkıntı çekmeyeceğiz. Bugün itibariyle, tüm üretim bölgelerinden aldığımız bilgiler ışığında, şuan tarlalarda yeterli ürün vardır. Herhangi bir mücbir sebep olmazsa, bakliyatta bu yıl ciddi bir zaiyat olmayacaktır. Kuru gıdada fiyatlar, düşüşe geçecektir” dedi.

Kuraklığın; yağışların devam etmesiyle ülkemizdeki tarımsal üretim üzerindeki etkisinin azaldığını ve 2014 yılı hasatının iyi olacağını belirten Mehmet Reis, bu arada fiyat yapıcıların zam beklentilerinin boşa çıkacağını ve fiyatların düşeceğini açıkladı. Yeterli Nisan yağmurları yağdığını ve toprağın nemini aldığını ifade eden Mehmet Reis, şunları söyledi: “Ekim, Kasım ve Aralık aylarında, tarlaya tohumları atılan buğday, arpa, kırmızı mercimek gibi ürünlerin hasatı, Haziran ve Temmuz aylarında yapılacaktır. Şuan, tarladaki ürünler, çiçek açmıştır ve ürünün gelişmesiyle ilgili bir sıkıntı yoktur. Bazı bölgelerde, kuraklık nedeniyle, üretim kaybı olsa da, iç tüketimi karşılayacak ürün vardır. Aynı zamanda, Nisan ayından başlayıp Mayıs ayının 15’ine kadar ekimi yapılacak olan fasulye, nohut ve çeltik (pirinç) içinse, son haftalarda yağan yağmurlarla toprak nemini aldığından, ekilebilir durumdadır. Bu ürünlerin hasatı da, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yapılacaktır. Özetle, şuan itibariyle, ekim alanlarından sevindirici haberler var. Ancak, tarımsal üretimde ürün hasat edilinceye kadar her zaman risk vardır. Nitekim olası bir olumsuz hava şartları, üretim kaybına neden olabiliyor” diye konuştu.
 
Dünya genelinde 2013 yılında yaşanan kuraklığa ve fiyatlara etkisine değinen Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yılı değerlendirdiğimizde; dünya genelinde yaşanan olumsuz hava şartları ve kuraklık; Çin, Hindistan ve Pakistan’ın beslenme alışkanlığını değiştirerek daha fazla et, buğday yemeğe yönelmesi ve biyodizel üretimi, dünya genelinde gıda fiyatlarını arttırmıştır. Maalesef kuraklık da, dünyamızın en önemli sorunlarından birisi olarak önümüzde duruyor. Bir yandan kuraklık, diğer yandan biyodizel politikaları nedeniyle, gelecek 15- 20 yıl boyunca, gıda fiyatlarındaki artış devam edecektir. Kısaca 2013 yılında dünya kuru gıda borsasındaki artıştan, Türkiye’de etkilendi ve bu durumda fiyatlara yansıdı. 2014 yılına ilişkin az önce de ifade ettiğim üzere; her şey istenildiği gibi giderse ve beklenen rekolte alınırsa, kuru gıdada bu yıl, yeni mahsulün hasat edilmesiyle, fiyatların düşmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Uzun vadede rekolte kaybının önlenebilmesi için; Türkiye’de etkisini hissettiren kuraklığa karşı tarım alanlarının iklim değişikliğine göre planlanması, sulama alt yapısının geliştirilmesi ve kuraklığa dayanıklı tohumların kullanılması için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Mehmet Reis, ayrıca yerli tohumlara sahip çıkılarak, ürün kalitesinin ve verimliliğin arttırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kuru Gıdada, Kuraklık Endişesi Yok
Link: Kuru Gıdada Kuraklık Endişesi Yok




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız