Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Güve kâbusu geri döndü, domatesi daha pahalı yiyeceğiz

Bu yıl kışın ılıman geçmesi, sıcağı seven domates güvesini (tuta absoluta) yeniden hortlattı.

Üretici de ürünü para etmeyince mücadelede gevşek davrandı. Zararlı ile etkin ve entegre mücadele edilmezse üretim ve ihracatı zor günler bekliyor. Türkiye’nin domates üretiminin önemli bölümü Antalya’da gerçekleştiriliyor. Yıllık 2 milyon 335 bin ton domates üretilen şehir, bunun 350 bin tonunu ihraç ediyor. Ancak domatesin kapısını tanıdık bir tehlike yeniden çalıyor. Türkiye’de ilk kez 2009 yılında görüldüğünde ülkenin başını ağrıtan, üretim ve ihracatta ciddi sıkıntılar yaşanmasına yol açan domates güvesi (tuta absoluta) yeniden üretimi tehdit ediyor. Antalya’da şu an seralardaki domatesin yüzde 35’i tehdit altında. Gerekli mücadele yapılmazsa üretim ve ihracatı zor günler bekliyor.

Antalya Bitkisel Üretim ve Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen, temmuza kadar geçecek 2-3 aylık dönemde üretimin ve ihracatın yoğun olacağı günler yaşanacağına dikkat çekti. Şen ayrıca, “Pazarda oluşan fiyat, üreticinin mücadelesinde çok etkili. Üretici sözleşmeli üretim yapmıyorsa, pazar garantisi yoksa fiyat düştüğü an mücadeleden vazgeçiyor. Bu durumda yüzde 35 düzeyinde olacak bir zarar yüzde 100’lere çıkabilir.” dedi.

Üretici ve komisyoncu İsmail Erten, “Bu sene salgın bir şekilde tuta hastalığı mevcut. Bundan dolayı geçen yıl 3 liraya sattığımız domatesi bu yıl 50 kuruşa satamıyoruz. Şu an 20-30 kuruşa domates satacağız diye insanlar burada çare aramaktalar. Bu tutaya en kısa zamanda çare bulunmalı.” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: domates, güve
Link: Güve kâbusu geri döndü, domatesi daha pahalı yiyeceğiz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız