Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Ekim 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


TSE’nin yetkilendirme talebine tepki

İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Ürünleri Kontrol ve Sertifikasyon alanlarında Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) yetki başvurusunda bulunması tepkiyle karşılandı.

İZMİR- Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) iyi tarım uygulamaları ve organik tarım konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yaptığı yetkilendirme talebinin, sektörde rekabet şansını ortadan kaldırmasından endişe ediliyor.

Konu hakkında detaylı çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem, “Benim görüşüm diğer ülkelerde olduğu gibi yetkilendirmenin konu ile ilgili bakanlık olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesinde olması, TSE’nin de bu proje içerisinde teknik kurulların geliştirilmesinde etkin rol oynaması yönünde. TSE önderliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte geliştirilen kurallar, bakanlık tarafından uygulamaya aktarılmalı ve denetlenmeli. Doğru şekilde dizayn edilmiş bir işbirliği sektöre sinerji kazandıracaktır. Aksi takdirde konu hakkında pratik olarak bilgisi eksik olan bir birim tarafından uygulanabilirlikten uzak ve sakıncalı kurallar ile sektör çok ciddi sorunlar yaşayabilir” görüşünü ifade etti.

Uzun yıllar organik tarım üzerine çalışmalar yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy ise TSE’ye böyle bir yetki verilmesinin sakıncalı olacağını savundu. “Bence ve organik tarımla ilgili birçok uzmana göre bu durum tümüyle sakıncalı” diyen Aksoy, nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Yetki veren kamu. (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) Uygulayan kamu (TSE). Uygunsuzluk durumunda bakanlık TSE’ye ceza verip yetki iptali veya para cezası verebilecek mi? Ayrıca TSE arkasına kamuyu alıp, özel firmaların rekabet şansını or tadan kaldıracaktır. TSE, gerçek koşullara uygun olmayan ve uygulanamayacak biçimde organik tarım standartları hazırlamıştır. Bunların uygulanması kaosa neden olacaktır. Ayrıca, zorunlu hale gelme durumunda da çift başlılığa neden olacaktır. Çift başlılık Lübnan ve Tunus'ta organik tarımın sağlıklı uygulanmasını engellemişti. Organik tarımda yerel koşullar etkili. Günlük takip gerekir. Bunu devlet kurumunun gerçekleştirmesi mümkün değil. TSE, kesinlikle yetki almamalı.”

RK: TSE'nin yetkilendirilmesi politika tercihi

TSE’nin iyi tarım uygulamaları ve organik tarım konusundaki yetkilendirme talebi hakkında Rekabet Kurumu’nun görüşü ise şöyle: TSE’nin “Organik Tarım Ürünlerinin Kontrol Edilmesi ve Bu Ürünlere Sertifikasyon Verilmesi Hizmeti” pazarında faaliyet göstermeye başlaması TSE’nin bir kamu işletmesi olması nedeniyle özel teşebbüslerin yararlanamadığı bazı kamu kaynaklarını kullanmasına olanak vermesi nedeniyle bu pazardaki rekabeti olumsuz yönde etkileyebilecek olma ihtimalini içermekle birlikte TSE’nin “rekabetçi tarafsızlık” ilkesi çerçevesinde hareket etmesi ve bunu uygun düzenlemeler yapılması durumunda pazardaki rekabeti arttırması da mümkündür. Dolayısıyla bu husus bir politika tercihi olup, konunun tarafl arının anılan olumlu veya olumsuz muhtemel etkileri değerlendirmeleri sonucunda alacakları karara bağlı olduğu değerlendirilmektedir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TSE’nin, yetkilendirme talebine tepki, TSE, iyi tarım uygulamaları, tarım
Link: TSE’nin yetkilendirme talebine tepki




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız