Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Irkı bozulmasın diye keçilerine gözü gibi bakıyor

Trabzonlu bir üretici, süt ve döl verimi yüksek olduğu için geçen yıl Hollanda'dan getirttiği saanen keçelerini, ırkı bozulmasın diye akademisyenlerin desteğiyle suni tohumlama ile korumaya çalışıyor


Trabzonlu üretici Mehmet Atmaca, geçen yıl Hollanda'dan getirdiği saanen keçilerinin ırkını suni tohumlama ile korumaya çalışıyor.

Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı olan Atmaca, "Doğu Karadeniz'de Çiftlik Keçisi Yetiştiriciliği" projesi kapsamında 3 yıl önce Çukurçayır Mahallesi'nde yaklaşık bin 500 metrekare alanda ağıl oluşturup keçi yetiştirmeye başladığını söyledi.

Doğu Karadeniz'de keçi yetiştiriciliğinin yaygın olmadığını belirten Atmaca, tarım arazileri kısıtlı olan ve hayvancılıkta son yıllarda düşüş yaşayan bölgeyi keçi yetiştiriciliğiyle canlandırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Hayvancılığın geçmiş yıllarda bölgedeki ailelerin geçim kaynağı olduğunu ancak sosyal, ekonomik nedenler sonucu bölgede yaşanan göçlerin hayvancılığı olumsuz etkilediğini öne süren Atmaca, bu noktada hem insan gücü hem de çevrenin coğrafi yapısından dolayı çiftlik keçisi yetiştiriciliğinin önemli bir yatırım haline gelebileceğini düşündüklerini söyledi.

Bu konuda köylülere örnek olmak, küçük çiftlik sahipleri ile iş adamlarını keçi yetiştiriciliği konusunda organize edip, büyük çiftliklerin kurulmasının önünü açmak istediklerini anlatan Atmaca, şöyle devam etti:

"Keçi sütü, içerik açısından anne sütüne en yakın süttür. Sütün ekonomik değeri, keçinin hızlı üremesi, beslenmede büyükbaş hayvancılığa göre çok daha düşük maliyet gibi pek çok konu, bizleri keçi yetiştiriciliğine yönlendirdi. Bu konuda üniversitelerin de desteğiyle çok geniş araştırmalar yaptık. Hem bölgemizin coğrafi konumu hem de iklimine en uygun ırkın saanen olduğuna karar verdik. Saanen ırkı keçiler süt verimi, laktasyon süresi, sütündeki yağ oranı, döl verimi ve bulunduğu çevreye kolay uyum sağlaması açısından avantaj sağlıyor."

Bu nedenle geçen yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayının ardından Hollanda'dan saanen ırkı 100 keçi getirttiğini anlatan Atmaca, şunları ifade etti:

"Türkiye'de yüksek süt verimine sahip saf saanen keçisi bulmak zor olduğu için ithalata yöneldik. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Koşum ve arkadaşlarının desteğiyle suni tohumlamayla ırkın saflığını koruyup, süt verimini üst düzeyde tutmaya ve çiftliğimizi büyütmeye çalışıyoruz. Saanen ırkı saf bir keçiden günlük 3-4 kilogram süt alınabilir. Irkın saflığını koruyamazsak süt verimi gittikçe düşer. Bu ırkta ikiz yavru olasılığı yüksektir."

Atmaca, suni tohumlama ile kaliteli damızlık yetiştirip bölgenin saf saanen ırkı damızlık hayvan ihtiyacını da karşılamayı amaçladıklarını dile getirdi.(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
07.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: keçi
Link: Irkı bozulmasın diye keçilerine gözü gibi bakıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız