Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
su kanalı 

 
Türker: Türkiye, tarım alanlarını sulamada önümüzdeki yıllarda risk altında
 
 
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, Türkiye’de tarımdaki üretim alanlarının sınırlı olduğunu belirterek, tarım alanlarını sulama noktasında önümüzdeki yıllarda risk altında olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün ‘Tarımsal Su Kayıplarının Kontrolü Çalıştayı’ İçkale Otel’de yapıldı. Açılışta konuşan Türker, Türkiye'de sulanabilen tarım arazilerindeki su kayıplarının kontrolü hakkında önerilerde bulundu. Türker, öncelik olarak kaynakların verimliliğini olumsuz etkileyen tarımsal altyapı hizmetlerini çözmek zorunda olduklarını belirterek, ‘’Sulama şebekelerimizi modern sulama sistemlerine kavuşturmak arazi toplaştırması yapılması gereken alanları mutlaka toplaştırmayı bitirerek sulu tarımın hizmetine sunmak. Arazi kullanım planlarını hazırlayarak arazilerin verimli kullanılmasını sağlayacak planlamaları da öne çekmek zorundayız.’’ dedi.

‘’İZLEME VE DEĞERLENDİRME YAPILMALI’’

Dr. Türker, Tarım Bakanlığı olarak her şeyden önce üretim planlaması yapmak istediklerini belirterek, üretim planlaması yapılabilmesi için mutlaka izleme ve değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi. Türker, şöyle dedi: "Risk yönetimi açısından izleme ve değerlendirme yapmamız gerekiyor. Suyun azı da fazlası da zarar, dolayısı ile fazlası da afet oluşturabiliyor. Bizim kurak dönemlerde kısıntılı sulamayı yönetme açısından, bitkiyi strese sokmadan en az kayıpla üretimi sağlayacak, belki gıda güvenliğinin en önemli ayaklarından bir yapılanmayı da gerçekleştirme mecburiyetimiz var. Doğru istatistiklere ulaşma açısından izleme ve değerlendirmeye ihtiyacımız var. Kurumsal kapasitelerin güçlendirilmesi adına izleme ve değerlendirmeye ihtiyacımız var. Hepsinden önemlisi kaynaklarımızın toprak ve su kaynaklarımızın verimli kullanılması açısından izleme ve değerlendirmeye ihtiyacımız var. Doğru politikalar üretmek zorundayız, bu doğru politikaları uygulayacak idari yapılanmayı eksikliklerimizi tamamlamak zorundayız. Yasayla ilgili başta su yasasıyla birlikte arkasından diğer ikinci mevzuatların çıkarılmasına mecburuz, tüm bunları rahat yapabilmek adına bilgi sistemlerini tamamlayarak tüm paydaşların hizmetine sunmak zorundayız. Biz bunları sağladığımız zaman suyun verimli kullanılması noktasında olduğu gibi diğer kaynaklarımız suya bağlı ikincil kaynakların daha verimli kullanılmasının önünü açmış olacağız.’’ ifadelerini kullandı.

‘’KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR CİDDİ RAKAMLAR İÇERİYOR’’

Türkiye’de tarımdaki üretim alanlarının sınırlı olduğuna dikkat çeken Dr. Türker, ‘’Küresel iklim değişikliğine yönelik yapılan çalışmalarda 2030, 2050 ve 2100 senaryoları çok ciddi rakamlar içeriyor. 2050 yılında bitkinin su ihtiyacında yüzde 20’lik bir artış, yüzde 30’luk bir artış ile birlikte, yüzde 25-30’luk yüzey su miktarında bir azalma bekleniyor. Bu rakamlar 2100 yılında ikiye katlanıyor. Önümüzdeki süreçte biz daha fazla risk altındayız. Dolayısıyla bugünden tezi yok, bu önlemleri almak ve hayata geçirmek zorundayız. Bugün sulamadaki suyun kalitesi aynı zamanda gıdanın güvenilirliği ile ilgili eğer ağır metallerle yapılan bir sulamada suyun bünyesindeki ağır metaller gıdanın üzerine geçiyorsa o vasıtayla insanın bünyesine geçiyorsa, bu da kanser dediğimiz pek çok hastalıkların artmasına yol açan en önemli sorunlardan bir tanesi. O nedenle nasıl ki sulama suyunun miktarının yönetimi önemli ise önümüzdeki süreçte kalitenin yönetimi ile birlikte entegre olmak zorundayız.’’ diye ifade etti.(CİHAN)
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  tarım alanlarını sulama, küresel ısınma, iklim değişikliği, tarım, sulama
Link: Türker: Türkiye, tarım alanlarını sulamada önümüzdeki yıllarda risk altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız