Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

                                          Meyva ve Sebze de kayıp büyük 
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de üretilen meyve ve sebzenin 30 milyarlık bölümünün kayıtdışı olduğunu, 20 milyarlık bölümün de ambalajlama ve nakliye sırasında çöpe gittiğini söyledi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Antalya Rixos Otel'de düzenlenen Hal Kayıt Sistemi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Bakan Yazıcı, meyve ve sebze üretimi ve üretilen ürünün Sağlıklı, zaiyatı az olarak tüketiciye ulaşması açısından standartları belirlenmiş üretim anlayışını hayata geçirmek amacıyla, 2007 yılında 5957 sayılı Hal Kanunu'nu çıkardıklarını hatırlattı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 verilerine göre Türkiye'de yıllık 28 milyon ton sebze, 19 milyon ton da meyve üretimi yapıldığını belirten Yazıcı, toplam 47 milyon tonluk sebze ve meyve üretiminin toptancı ölçeği dikkate alındığını, parasal değerinin de 75-80 milyar lira olduğunu kaydetti.
 
Üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 25'inin Ambalaj ve nakliye dolayısıyla tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiğini ifade eden Yazıcı, çöpe giden meyve ve sebzenin parasal değerinin de 20 milyar lira olduğunu bildirdi.
2013 rakamları itibariyla meyve ve sebzede 950 milyon lira ithalat, 7 milyar lira dolayında da ihracat olduğunu söyleyen Bakan Yazıcı, "İhracatı çıkarttığımızda, sanayinin kullandığı meyve ve sebzeyi de bir yana bıraktığımızda geriye kalan yüzde 70'i kayıtdışı. Bunun da parasal değeri 30 milyar lira. 20 milyar lira çöpe giden, 30 milyar lira da kayıtdışı olmak üzere toplamda 50 milyar liralık bir değer var ortada. İşte bu Hal Kayıt Sistemi ile zayi olan ve kayıtdışı bulunan miktarı ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. (A.A)

Ekleme Tarihi
11.06.2014
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Meyva ve Sebze de kayıp büyük




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız