Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 IcerikbannerUrl

 
Muğla patateste üretim rekoru kırdı
 
 
Muğla'da üç yıl önce tütün tarımı yerine, katma değeri yüksek ürün programı kapsamında başlanan patateste, verim ve elde edilen gelirle rekor kırılıyor.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çalışma yürütülen Muğla'da 17 ton patates tohumu dağıtılan üreticiler, erken hasattan elde ettikleri yüksek gelirin sevincini yaşıyor.
 
Muğla'da üç yıl önce tütün tarımı yerine, katma değeri yüksek ürün programı kapsamında başlanan patateste, verim ve elde edilen gelirle rekor kırılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çalışma yürütülen Muğla'da 17 ton patates tohumu dağıtılan üreticiler, erken hasattan elde ettikleri yüksek gelirin sevincini yaşıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, açıklamasında çiftçi gelirlerinin arttırılması ve ürün çeşitliliği sağlanması amacıyla Menteşe, Kavaklıdere, Milas, Ula, Fethiye ve Marmaris ilçelerinde patates üretimi yaptıklarını söyledi. 2010 yılında 21 çeşitle başlanan çalışmalara, bu yıl sekiz çeşitle devam ettiklerini belirten Ekici, "Bölgemiz, özellikle toprak ve iklim yönünden çok avantajlı. Yapılan gözlemlerde, sahil bölgelerimizde 'musica' çeşidiyle dekardan 4–5 ton verim alınırken yüksek kesimlerde ise 'melody' çeşidiyle 6–7 ton verim alındı. Turfanda ve erkencilik için çok uygun bir bölgeyiz. Türkiye genelinde patates temmuz ve ağustos ayında hasat edilirken biz mayıs ayında hasada başlıyoruz. Bu yıl ortalama 1,5 liradan tarladan patates satışı yapıldı. Bu da bölgedeki çiftçilere gelir anlamında ciddi katkı sağladı. Önümüzdeki yıllarda çeşidi azaltıp hasadı daha erkene çekmeye çalışacağız, çünkü piyasaya patatesi ne kadar erken çıkarabilirsek, üreticimiz o kadar yüksek gelir elde ediyor. Verim anlamında da 5 ton civarında bir ortalama yakaladık." dedi. İl Müdürü Ekici, elde edilen verimin çiftçileri teşvik edeceğini, yetiştirici sayısının artacağını, böylece Muğla'nın bu ürünle de adından söz ettiren bir yer haline geleceğini sözlerine ekledi.









 
 

Ekleme Tarihi
18.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: patates
Link: Muğla patateste üretim rekoru kırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız