Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 
Yağ açığımızı, Aspir kapatır

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GKTAEM) Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. Arzu Köse, Türkiye’nin ham yağa yaklaşık 3.2 milyar dolar ödediğini belirterek, ülkesel yağ açığını giderme noktasında, Anadolu’da “diken” adıyla bilinen ‘aspir


Dr. Arzu Köse, “aspir”in Orta Anadolu şartlarında yetişen, kurağa dayanıklı bir bitki olduğunu bildirdi. Aspir bitkisi üzerine devam eden çalışmaların 1930’larda başladığını belirten Arzu Köse, şöyle konuştu: “Ülkemizde uzun yıllardan beri devam eden bir yağ açığı söz konusu. Mevcut yağlı tohumlu bitkilerin verim ve ekim alanlarını arttırma ile ilgili çalışmalar devam etmekte, ama, yeni yağ arayışı da sürmekte idi. Bu noktada özellikle kurağa mukavemeti dolayısı ile aspir bitkisi ön plana çıktı. Türkiye, petrolden sonra ikinci olarak ham yağa yaklaşık 3.2 milyar dolar civarında bir döviz ödemekte. Bu yüzden ülkemizdeki yağ bitkilerinin üretim alanlarının ve verimlerinin arttırılması büyük önem arz ediyor.”

Kaliteli bir yağ
 
Aspir bitkisinin özelliklerini anlatan Köse, şunları kaydetti: “Yağ içeriği açısından da oldukça kaliteli bir yağa sahip. Günümüzde aspiri raflarda göremesek de birçok gıda ürününün içerisinde tüketiyoruz. Yağı oldukça kaliteli. İnsan gıda beslenmesinin dışında biyodizel hammaddesi olması dolayısıyla son yıllarda büyük önem arz etmekte. Hem zeytin yağı hem de ayçiçeği yağı tipinde çeşitleri bulunan aspir, bu noktada da çeşitlilik sağlayan bir bitki.” Dr. Arzu Köse, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün, aspir genetiği üzerine ciddî bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Yıldız Nevin Gündoğmuş (A.A.)


Çiftçi de benimsedi
 
Dr. Arzu Köse, “Bu bitkinin öneminin artmasıyla birlikte ıslah çalışmalarına hız verdik. O döneme kadar tescil edilmiş olan bütün çeşitler zaten enstitümüze aitti. 2011 yılından itibaren ’balcı’ çeşidini tescil ettik. Çalışmalarımız yazlık, kışlık, tohumluk aspir çeşitleri ile devam ediyor. Kârlılık da dikkate alınarak, uygulamasının, tarımının basit olması, çok fazla mekanizasyon ve besin maddesi istememesi bakımından; birçok çiftçimiz tarafından çabuk kabul edilen bir bitki oldu”dedi.








 
 

Ekleme Tarihi
24.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Aspir
Link: Yağ açığımızı, Aspir kapatır




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız