Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Karakaya kıyısındaki kayısı üreticilerine "piyango" vurdu

Bu yıl kayısıyı don vurdu ve fiyatlar patladı. Ancak Elazığ'ın Baskil ilçesinde Karakaya Baraj Gölü kıyısında kayısı bahçesi bulunan üreticiler çok şanslı. Çünkü baraj gölü sayesinde don onları etkilemedi ve şimdi 6-7 katına çıkan fiyatların keyfini sürüyorlar. Hatta bir üretici "Bir memur 10-20 sene çalışsa benim 1 yılda kazandığım bu parayı kazanamaz" diyor.

Türkiye'nin kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 20'sinin karşılandığı Baskil'deki üreticilerden Musab Abiç (26),yaptığı açıklamada, Lutan köyündeki bahçesinde kayısı üretimiyle uğraştığını söyledi.

Yaşadıkları yörede Karakaya Baraj Gölü'nün oluşturduğu mikroklima etkiden dolayı kayısı ağaçlarının mart ayı sonundaki zirai dondan etkilenmediğini belirten Abiç, barajdan uzak iç ve yüksek kesimlerdeki kayısı bahçelerinde yemek için dahi kayısı bulunmadığını, yörelerinde ise verimin gayet iyi olduğunu ifade ederek, "Bölgemizde çok şükür kayısılar yanmadı. Kayısının yanmaması bizim için bir mucizedir. Üstüne kayısının fiyatı da 30-35 liraya kadar yükseldi" diye konuştu.

Abiç, geçen yıl ortalama 4-5 liradan satılan kuru kayısının fiyatının bu yıl 6-7 katına çıkmasından dolayı kendilerini çok şanslı gördüklerini belirterek, diğer bölgelerde zirai don nedeniyle kayısısı yanan üreticiler adına ise üzgün olduklarını ifade etti.





"Bir ikramiye gibi oldu"
 
Bahçesinden geçen yıl 12 ton kayısı elde ettiğini, bu sene ise 8 ton civarı ürün beklediğini aktaran Abiç, bu yılki 8 tonun getirisinin geçen seneki 40 tonuna eşdeğer olduğunu vurgulayarak, "8 ton ürün, kilosunu ortalama 25 liradan hesaplarsak 200 bin lira gibi bir rakam yapıyor. Bir memur 10-20 sene çalışsa benim 1 yılda kazandığım bu parayı kazanamaz. Yani şu an kayısı, bizim için Milli Piyango'dan çıkan bir ikramiye gibi oldu. Şükürler olsun, bu para bizim için az bir para değil. İnşallah her yerde ürün olduğu zaman da böyle para eder de insanımız mağdur olmaz" şeklinde konuştu.

Eskiden bir araba satın alabilmek için ellerindeki tüm kayısıyı satmak zorunda kaldıklarını belirten Abiç, bugün hemen hemen 1 ton kayısı parasına orta sınıf bir otomobil satın alabilmelerinin kendileri adına sevindirici olduğunu dile getirdi.

Musab Abiç, nişanlı olduğunu ve hasat dönemi sonrası düğün yapmayı planladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Nişanlıyım, elime geçecek parayla evlenmeyi düşünüyorum, bir ev ve araba almayı düşünüyorum. Kayısının diğer bölgelerde de yanmasını istemezdik ama yandı. Allah'tan gelen bir şey, burada da yanabilirdi ama yanmadı. Baskil'in bu sahil bölgesinde Karakaya Barajı'ndan dolayı ortaya çıkan nem, soğuğun etkisini azaltıyor. O yüzden bölgemizde dondan dolayı bugüne kadar kayısının yandığını hatırlamam, büyüklerimizden de duymadım."

Kayısı hasadının geçen yıl olduğu gibi bu sene de ramazan ayına denk geldiğini dile getiren Abiç, kayısı bahçelerinde kavurucu sıcağın altında oruçlu vaziyette çalışmanın kendilerini çok zorladığını ancak orucun sevabını düşünerek ve emeklerinin karşılığını alıyor olmanın mutluluğuyla bu zorluğun üstesinden geldiklerini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kayısı
Link: Karakaya kıyısındaki kayısı üreticilerine 'piyango' vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız