Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çekirdeksiz kuru üzüm baş aşağı

Sezon başında 5 liranın üzerine çıkan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatı, başaşağı düşerek yeni sezon öncesi 3 liranın altına geriledi.

Yeni sezonda rekoltenin fazla olacağı beklentisi, fiyatların gerilemesine yol açarken, ihracatçılar arasındaki şiddetli rekabet de sektöre darbe vuruyor. Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, “Maalesef üretim sezonunda ton başına bin dolarlı rakamlara kadar ulaşan fiyat dalgalanmaları ve ihracatçı firmalar arasındaki amansız rekabet kuru üzüm sektörüne zarar veriyor” dedi.

Ege’nin en önemli tarım ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzüm sektörü yeni sezona sancılı giriyor. Sezon başında fiyatı 5 liranın üzerine çıkan kuru üzümde fiyat özellikle rakip ülkelerin baskısıyla yeni sezon öncesi 3 liranın altına indi. Yeni sezonda rekoltenin bu sezon 242 bin ton olan rekolteden çok olacağı beklentisi de fiyatları aşağıya çekiyor. Özellikle ihracatçı firmalar arasındaki rekabet nedeniyle önceden yapılan fiyat bağlantıları da üzüme darbe vuruyor.

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, üretim sezonunda ton başına bin dolarlı rakamlara kadar ulaşan fiyat dalgalanmalarının ve ihracatçı firmalar arasındaki amansız rekabetin kuru üzüm sektö rüne zarar verdiğini açıkladı. Kör Rekabet Kuru üzüm ihracatçı firma sayısının 20 civarında olduğunu belirten Celep, bu firmaların üretim kapasitelerinin yaklaşık 600 bin-700 bin ton dolayında iken, yurtdışından gelen talebin 200 bin-250 bin ton seviyesinde kaldığını söyledi. Bu durumun amansız bir rekabete sebep olduğunu dile getiren Celep, “Maalesef, neredeyse her firma sabit maliyetlerini düşürme amacı ile tonaj peşinde koşmakta, direnen firmalar bile müşteri kaybetme riski karşısında aynı çarkın içerisine girmeye zorlanmakta. Bu durum, firmalarımızın kar marjlarını en dip seviyelere çekmekte ve aynı zamanda, ürünün daha arz miktarı belli olmadan, tahminler doğrultusunda piyasa fiyatlarının kısa dönemde olması gerekenden çok daha yüksek seviyelere veya çok daha alçak seviyelere gelmesine sebep olmaktadır. Durum böyle olunca da ya ülkemiz üzümünün yüksek fiyatla konumlanması ile pazar kaybetmesine ya da düşük fiyatla konumlanarak döviz kaybı yaşamamıza sebep olmaktadır” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çekirdeksiz kuru üzüm, kuru üzüm
Link: Çekirdeksiz kuru üzüm baş aşağı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız