Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tarım Bakanlığı zeytine sahip çıkmadı

Zeytinliklerin enerji yatırımına açılmasına yönelik tartışmalar devam ederken konunun birinci muhatabı Tarım Bakanlığı, zeytinliklere sahip çıkmadı.

Oysa Tarım Bakanlığı, üretim teşvikleriyle zeytin ağacı sayısının 90 milyondan 170 milyona çıkmasını sağladı. Aynı Tarım Bakanlığı, Enerji Bakanlığı’nca hazırlanan ve Meclis’te alt komisyonda görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanunda Değişikliğe Dair Kanun Tasarısı’na destek verdi. Komisyona katılan Tarım Bakanlığı yetkilileri, tasarıyı desteklediklerini açıkladı. Bu tavır zeytin üreticilerini hayal kırıklığına uğrattı. Tasarının 4. maddesiyle zeytin alanlarında, Tarım Bakanlığı’nın izniyle tesisler yapılabileceği hükmü getiriliyor. Tariş Genel Müdürü ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis üyesi Güngör Şarman, Yatağan’da bir termik santralin genişleme talebi yüzünden ülkenin zeytinlik alanlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Şarman, İTB Meclis üyelerine, tasarının kanunlaşmaması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
Şarman, “Zeytin alanlarını ve zeytini koruyan yasa, yeniden değiştirilmek isteniyor. Son dönemde altıncı kez Meclis’in önüne getirilen bir konu.” dedi. Kendisinin de bazı sektör temsilcileriyle alt komisyonda yapılan görüşmelere katıldığını aktaran Şarman şunları söyledi: “CHP ve MHP milletvekilleri yasa tasarısında bir mantık bulamadı. AKP milletvekillerinin bazıları da, ‘Enerji tasarısında zeytinliklerin ne işi var? Biz bunları anlatmada zorluk çekiyoruz.’ diyor. Daha sonra tasarı alt komisyona havale edildi. Sektörün etkili mücadelesi sonunda tasarı, Tarım Komisyonu’na gönderildi. Tam sevindik derken komisyona katılan Tarım Bakanlığı yetkililerinin, ‘Bakanlık olarak biz bu tasarıyı destekliyoruz.’ demesi bizi şaşırttı. Son olarak Tarım Komisyonu başkan ve üyeleri, zeytin ve zeytinyağının önemini kavrayacak noktaya geldi. Şimdilik komisyondan destekleyen bir metin çıkmadı.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: zeytin, tarım bakanlığı
Link: Tarım Bakanlığı zeytine sahip çıkmadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız