Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Keçi çiftliği kurdu, Avrupa’ya ihracata hazırlanıyor

FUNDA Özer Baltalı, 5 yıl kadar önce deri konfeksiyon fabrikasını devredip ‘keçi çiftliği ve keçi sütü işleme tesisi’ kurdu. Seferihisar’daki tesisiyle bu yıl 12 milyon lira ciro bekleyen Baltalı, Afyon’dan Manisa Demirci’ye kadar (300 kilometre) 17 keçi çiftliğinin sütünü topluyor ve günde 10 ton keçi sütü işliyor.

FUNDA Özer Baltalı’nın 5 yıl önce Seferihisar’da kurduğu keçi çiftliği ve keçi sütü işleme tesisi günde ortalama 10 ton keçi sütü işleme gücüne ulaştı. Afyon ve Manisa’ya kadar 300 kilometrelik bir alanda anlaştığı ve denetim altında tuttuğu 17 çiftlikten keçi sütü alarak günde 10 ton keçi sütü işleyen Baltalı Gıda, geçen yıl 7.8 milyon lira olan cirosunu da bu yıl 12 milyon liraya çıkarıyor. Yıl sonuna kadar 1 milyon dolarlık da ihracat hedefleyen Baltalı, Avrupa Birliği (AB) onaylı çiftlik ve tesis olmak için gerekli çalışmaları tamamlamak üzere. Baltalı’nın verdiği bilgiye göre, 2 yıl önce Hollanda ve Fransa’da yaşanan bir hayvan hastalığı nedeniyle bu ülkelerde keçi nüfusu azaldı ve AB ülkelerinden çok yüksek keçi sütü ürünleri talebi geliyor. ‘İşlenecek standartta yeteri kadar’ keçi sütü bulunabilse 20 milyon dolarlık ihracata kısa sürede ulaşılabilir. Türkiye’de keçi sütü üretim ve tüketimini artırma konusunda en az keçiler kadar inatçı olan Baltalı şöyle konuşuyor:

1000 KEÇİM VAR
 
Biz 5 yıl önce kendi çiftliğimizi kurarak başladık. İşleme tesisimizi tamamladık ve başka çiftliklerin kurulmasına, kurulmuş olanların da rehabilite edilmesine odaklandık. Bizim çiftliğimizi bir damızlık çiftliği gibi konumlandı. Keçi adetimiz hep 1000 civarında. Süt verimi yüksek ve sağlıklı, beslenme ve aşı programları tamam olan keçileri başka çiftliklere de verebilelim diye kendi çiftliğimizi bir ‘Ar-Ge çiftliği’ gibi konumlandırdık. Kendi çiftliğimiz dışında Afyon ve Manisa Demirci’ye kadar yayılmış 17 çiftlikle çalışıyoruz. 300 kilometre ötesine kadar süt almak için gidiyoruz ve günde ortalama 10 ton süt işliyoruz. Aslında işleme kapasitemiz 20-30 ton. Ancak sorun iyi kalitede soğutulmuş ve mikroorganizması düşük keçi sütü bulabilmekte düğümleniyor. Keçi sütünde eğer süt kaliteniz çok iyi değilse ürünlerin raf ömrü diğer süt ürünlerine göre daha düşüktür.

BU İŞ O KADAR KOLAY DEĞİL
 
Son yıllarda keçi çiftliği moda oldu. Herkes kolayca bu işi yapabileceğini düşünüyor. Bana da günde ortalama 25 e-mail geliyor. Aralarında, emekli bankacılar, askerler, doktorlar bile var. Bazılarına sen en iyisi emekli ikramiyenle git iki tane daire al, kiraya ver diye yanıt yazıyorum. Çünkü bu işi bir hobi gibi ya da emeklilik projesi gibi düşünenler yanlış yolda. Tabii ki Ziraat Bankası sıfır faizli kredi veriyor. 2 senesi ödemesiz 5 yıl vadeli. Devlet de hibe veriyor ama bunları almak işi çözmüyor. Hayvan başına 1000 dolar maliyeti gözden çıkaracaksın. Bir keçi çiftliğinin para kazanması için en az 3-4 seneye ihtiyacı var. Ayrıca kredi sıfır faizle de olsa geri ödenecek. Yatırımcılara tavsiyemiz 150-200 keçiyle başlaması ki bunun için de krediler hariç öz sermaye olarak 200-250 bin dolar koymalısınız. Arazi o kadar önemli değil. Hem ucuz hem de kiralama imkânı var.

Hayvancılığı sadece kadınlar yapmalı
 
FUNDA Özer Baltalı, keçi sütü işine girmeden önce ‘deri konfeksiyon fabrikası’ olduğunu söylüyor ve “O işte sınırlar belliydi. Hep fasoncu kalmaya mahkûmduk. Bu işte ise hem marka olma imkânı var hem de işi ülke geneline yayabiliyorsunuz ve daha çok insana kapı açabiliyorsunuz. O yüzden o işi devredip bu işi kurdum. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesi. Aslında hayvancılığı, süt ve süt ürünleri üretimini sadece kadınlar yapmalı. Bir yasa çıksa ve ‘bu işi sadece kadınlar yapacaktır’ dense eminim ki Türkiye’de hayvancılık bir anda patlama yapar. Çünkü, kadınlar hayvanları çocuğu gibi seviyor. Erkeklere ise önce ‘keçileri azarlamayacaksın, dürtüklemeyeceksin’ diye öğreterek başlıyoruz. Adam evde karısına bağırıyor. Geliyor keçiye de eziyet ediyor. Hayvanın süt verimi düşüyor. Kadınlar ise daha şefkatli, hijyene de daha çok önem veriyorlar. Hangi kadın yaptığı yemek bozulmuş olsa da onu birine yedirmeye çalışır? Asla yapmaz bunu. Ama erkekler öyle değil” diyor.

‘Türk’ keçisi çok iyi süt veriyor

FUNDA Özer Baltalı, keçilerin çok temiz hayvanlar olduğunu belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Bizim Anadolu keçileri çok iyidir. İyi bir Türk keçisinin süt ortalaması Avrupa ortalamasının üzerine çıkar. Avrupa ortalaması yıllık 1000 litredir, bizde 1050 litreyi buluyor. Bizim keçi sütü işleme tesisimizde 16 kişi çalışıyor. Toplamda da 42 kişiyiz. Günlük sütümüz, UHT sütlerimiz ve 16 çeşit de yüzde 100 keçi sütünden peynirlerimiz var. Şu anda Kıbrıs, Azerbaycan, Kuveyt’e ihracata başladık ve bu yıl 1 milyon dolarlık ihracatımız olacak gibi görünüyor. Avrupa ve ABD’den yüksek talep var ama karşılayamıyoruz. Çünkü üretim kriterlerimize uygun keçi sütü bulmak zor. Biz sütü test edip alıyoruz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Keçi çiftliği kurdu, Avrupa’ya, ihracata hazırlanıyor, FUNDA Özer Baltalı
Link: Keçi çiftliği kurdu, Avrupa’ya ihracata hazırlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız