Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Limon cep yakıyor 

Limon cep yakıyor
 
 
MERSİN -  Mersin’in Silifke ilçesinde ilk kez dalında 4 ile 5 TL'den satılan limon, üreticisini sevindirdi; tüketiciye ise 7 ile 14 TL arasında ulaşınca cepleri yaktı.

2014 limon sezonunun eylül ayında başladığını belirten Silifke İlçe Tarım Müdürü Abdullah Süngü, havaların dengesiz seyretmesi nedeniyle limon rekoltesinin düştüğünü, bu nedenle sadece Türkiye'de değil dış ülkelerde de aynı sıkıntıların yaşanması nedeniyle piyasada limonun çok az bulunduğunu söyledi. Süngü, "Sezona 60 kuruştan başlayan limon fiyatları nedeniyle birçok üreticinin Ürgüp gibi doğal depolarda barındırdığı limonları şu anda kilosu 4 ile 5 TL arasında satılıyor. Ayrıca bahçelerde yediveren denilen limon cinsinin de ürün vermesiyle satışı gerçekleşiyor. Piyasa sürümü olmayan bu limonlar manavlarda ve iç piyasada değerlendiriliyor; dalında 4 ile 5 TL'den alıcı bulurken, tüketiciye özellikle büyükşehirlerde 7 ile 14 TL arasında sunuluyor." dedi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Abdullah Süngü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "2014 Limon üretim sezonu üreticilerimiz açısından gayet güzel bir şekilde geçti. Eylül ayının ortalarında başlayan üretim sezonumuz mart ayının sonlarına kadar devam etti. Eylül ayında yaklaşık 60 ile 70 kuruştu, şu andaki toptan fiyatı 4 ile 5 lira civarında.
Tabi bunun çeşitli sebepleri var. Özellikle esas etkileyen sebeplerden bir tanesi verimin düşük olması bunun sebebi de doğal olaylar. Don, aşırı soğuk, aşırı düşük sıcaklıklar gibi üretimi etkileyen faktörler verimin biraz daha düşmesine sebep oldu. Tabi bu düşüş fiyatı büyük oranda etkiledi. Bizim Silifke ilçemizde yaklaşık 17 bin 300 hektar alanda limon üretimi yapılıyor. Toplamda 68.000 ton ürün elde ediyoruz. Tabi bu ürettiğimiz ürünün tamamı aynı anda piyasaya sunulmuyor. Yaklaşık 6 aylık bir hasat sezonuyla birlikte sonrasında piyasaya sunulmayan ürünler özellikle Nevşehir bölgesinde doğal depolarda muhafaza ediliyor. Sonrasında arz talep durumuna göre tüccarlar tarafından piyasaya sunuluyor. Tabi bu sezon fiyatın yüksek olması üreticilerimizi büyük oranda sevindirdi. Önümüzdeki sezon da inşallah böyle olmasını temenni ediyoruz. Şu anda da bulunduğumuz bahçede görüldüğü üzere hala üretim yapılan bahçeler var, tabi bu ticari olarak büyük bir anlam ifade etmiyor ancak lokanta, bakkal gibi küçük yerlerde piyasaya sunuluyor. Toptan fiyatı 4,5 lira ancak bunun tüketiciye ulaşana kadar birçok etkileyen faktörler var bundan dolayı özellikle büyük şehirlerde fiyat 13-14 liraya kadar çıkabiliyor. İnşallah önümüzdeki sezonlarda bu şekilde fiyatlar yüksek olur. Fiyatların yüksek olmasının bir sebebi de özellikle yurt dışında doğal olaylar dolayısıyla verimin düşük olması. Tabi böyle olduğu için limon dış ülkelerde ihracatı yapılıyor. Bu nedenle fiyatı bu sene üreticileri memnun edecek seviyede. Bu yediveren diye tabir ettiğimiz bir limon çeşidi halen sürekli meyve alabiliyoruz. Hani şu anda meyvenin kalitesi çok iyi olmamakla birlikte birinci sınıf diye tabir edemeyiz ancak yinede tüketicilerin ihtiyacını görecek kaliteye sahip bir bahçedeyiz. Bu gidişat üreticilerimiz açısından çok iyi ancak tabi bizim temennimiz sadece üreticiler değil tüketicilerinden bu üründen yeterince faydalanabilmesi. Verimin iyi olduğu zamanda fiyatların normale döneceği tüketicilerimize de bol miktarda ürün tüketebileceğini düşünüyorum. Çünkü limon her eve lazım olan özellikle kış aylarında C vitamini açısından zengin bir ürün. Ülkemizin kültüründe de bol miktarda tüketilen bir ürün. Umarım fiyatlar normal dengesine oturur. Hem üreticilerimiz için hem tüketicilerimiz için de iyi bir sonuç alınır."(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
08.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Limon cep yakıyor
Link: Limon cep yakıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız