Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çiftçilere 'toprak analizi' uyarısı

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, çiftçilerin toprak analizlerini bu ayın sonuna kadar yaptırmaları gerektiğini hatırlattı. Özdemir, toprak analizini yaptırmayanların desteklemeden yararlanamayacakları uyarısında bulundu.

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta, kaliteli ve daha bol ürün alınabilmesi için toprak analizinin önemli olduğunu bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, toprak analizi yaptıran çiftçilere dönüm başına destekleme yapıldığını hatırlattı. Özdemir, ''Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre, bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Toprak canlı bir varlıktır. Her canlı gibi onun da beslenmeye ihtiyacı vardır. Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve uygun miktarlarda atmalıyız ki faydalı olsun, ekonomik olsun. Bunun için de toprak analizi şart.'' dedi.

Toprak tahlillerinin amacının, toprakta bulunan bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarlarını bularak, o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cins ve miktarlarını ortaya konulması olduğunu kaydeden Özdemir, ''Çiftçilerimizin kafasında daima, tarlasında yetiştirdiği ürün için hangi gübrenin, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağına dair sorular vardır. Gübreleme yapılmadan önce hangi gübreden, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekir. Karlı bir gübreleme ancak, bitkinin isteği olan gübre cins ve miktarını bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Bunun sonucu olarak gübreden beklenen yarar sağlanmayabilir. Eksik veya fazla, yanlış cins ve zamansız gübre kullanmamak için gübre kullanmadan önce toprağın mutlaka analiz ettirilmesi ve laboratuvardan alınacak toprak analiz raporu sonucuna göre gübre kullanılması gerekmektedir.'' diye konuştu.

SON TARİH 31 AĞUSTOS

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, 2014 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği için esas alınacak olan toprak analizinin yaptırılmasına ilişkin sürenin 31 Ağustos 2014 tarihinde sona ereceğini kaydetti. Özdemir, ''2014 üretim yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteği kapsamında tek parseli 50 dekar ve üzeri parsellerde gübre desteği için toprak analizi yaptırılması geçmiş yıllarda olduğu gibi zorunludur. Toprak analiz raporlarının müdürlüklerimize teslim tarihi 31 Aralık 2014 olup, analiz raporlarının 1 Eylül 2014 tarihinden önce yaptırılması gerekmektedir.'' uyarısını yaptı.
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
12.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: toprak analizi, tarım, çiftçi
Link: Çiftçilere 'toprak analizi' uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız