Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dünyanın, keçi sütü ihtiyacını Bosna Hersek karşılayacak

Özel bir Türk şirketi, Bosna Hersek'te kuracağı bin çiftlikle, buradan Dünya'da en fazla ihtiyaç duyulan ürünlerin başında gelen keçi sütü ihraç etmeyi amaçlıyor.

SARAYBOSNA - Özel bir Türk şirketi, Bosna Hersek'te kuracağı çiftliklerle, dünyada en fazla ihtiyaç duyulan ürünlerin başında gelen keçi sütü ve etini ihraç etmeyi amaçlıyor. Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte hem ülkedeki işsizlik oranı azaltılacak hem de hayvancılık sektörü canlandırılacak.

Türk firması Milksa ile Bosna Hersekli Keçi ve Koyun Yetiştirme Derneği TOR arasında, başkent Saraybosna'da projenin uygulanmasına ilişkin bir protokol imzalandı.

500 milyon euroluk proje


Milksa şirketinin temsilcisi Aybar Uluca, yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan projenin toplam 500 milyon euro değerinde olduğunu söyledi.

Kurulacak olan çiftliklerin Bosna Hersek'in gelecekte hayvancılık alanında tanınmış bir ülke olmasına katkı sağlayacağını ifade eden Uluca, "Bosna Hersek'te işsizlik oranı çok yüksek. Bu proje sayesinde yaklaşık 7 bin 500 kişi iş sahibi olacak. Çiftçilere aynı zamanda veterinerlik eğitimi de verilecek" dedi.
 
 
 
 
Uluca, projenin hem ekonomik hem de sosyal tarafı olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Bosna Hersek'in güçlü olduğu bir sektör yok. Keçi sütü dünyada çok aranan ve önümüzdeki yıllarda da kapanmayacak talebi olan bir ürün. Hedefimiz burada franchising sistemiyle, aile işletmeleri olarak çiftlikler oluşturmak. Şu anda, resmi olarak hiçbir şey duyurulmamasına rağmen, 650'den fazla müracatımız var. Projemiz kırsal kalkınmayı hedefliyor."

''Bosna Hersek, dünyadaki en önemli keçi yetiştiriciliği merkezi olacak''


Uluca, çiftliklerin inşasının tamamını Milksa şirketinin üstleneceğini, burada kurulan makina ve ekipmanların da son derece modern ve AB standartlarının üzerinde olacağını açıkladı.

Keçilerin de Milksa tarafından tedarik edileceğini belirten Uluca, "Yatırım Bankası, çiftçi ile bizim aramızda arabuluculuk yapacak. Dolayısıyla, anahtar teslimini kime yapacağımıza o şekilde karar vereceğiz. Yatırım bittikten sonra, banka çiftçiye uzun vadeli kredi verecek. Bosna Hersek'teki Yatırım Bankası yüzde 3 faiz istiyor, fakat biz faizin sıfır olmasını talep ediyoruz. Daha sonra ürünlerin tamamını biz satın alacağız. Burada süt, yem ve et fabrikası kuracağız, çiftliklerin dışında. Hedefimiz, ürünlerin tamamını ihraç etmek" şeklinde konuştu.

Uluca, ürünlerin Türkiye ve tüm dünya ülkelerine ihraç edileceğini, bin çiftlik projesini de 5 sene içinde bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

Bosna Hersek'in bu proje ile dünyadaki en önemli keçi yetiştiriciliği merkezlerinden biri olabileceğine işaret eden Uluca, bu ülkenin hiçbir sektörde tanınmadığını ve insanların iş imkanı bulamamasından dolayı çaresizlik içinde olduğunu ifade etti.

Dünyada keçi eksikliği olduğuna da dikkati çeken Uluca, Bosna Hersek'teki çiftliklerin kurulmasından önce bir ana çiftlik kurulacağını, keçilerin bu çiftlikte çoğalarak daha sonra çiftçilere dağıtılacağını da sözlerine ekledi.

Bosna Hersek'teki TOR Derneği Başkanı Cevad Kovaç da Bosna Hersek'teki en büyük koyun çiftliğine sahip olan dernek adına, böyle bir anlaşmanın imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çiftliklerde ortalama 150 koyun beslenecek

Hayvancılığın Bosna Hersek için büyük önem taşıdığına işaret eden Kovaç, "Hayvancılık, Bosna Hersek'te öncelik tanınan sektörlerden biri ve başkalarının da bunu farketmiş olması bizi sevindiriyor. Bin keçi ve koyun çiftliği projesi için bir yıldır çalıştık ve emek sarfettik. Bosna Hersekli tüm yetkililerin bunu geleceğin en iyi projelerinden biri olarak tanımasını bekliyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında, Bosna Hersekli toprak sahibi olan çiftçiler, çiftliklerinde ortalama 150 koyun besleyecek. Bu projeyle, Bosna Hersek'teki keçi ve koyunların sayısının artması, çiftçilerin ise yaşam kalitesinin yükselmesi öngörülüyor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bosna Hersek, Milksa, Aybar Uluca, keçi sütü
Link: Dünyanın, keçi sütü ihtiyacını Bosna Hersek karşılayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız