Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


“Rusya’ya ihracatta sektörün de görüşlerini alacağız”

Rusya’nın bazı ülkelerden tarım ürünleri ithalatını yasaklamasıyla söz konusu ürünlerin Türkiye’den temin edilmesinin gündeme geldiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Bizden talep ettikleri beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi bazı kümes hayvanlarının ürünleri var. Meseleye stratejik bakmak durumundayız. Diğer pazarlarımızı da dikkate almak suretiyle ilave tedarik yapıp yapamadığımıza bakacağız. Ayrıntılı bir şekilde bunun hesabını kitabını yapıp, sektör mensuplarımızın da görüşlerini alacağız.” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin ev sahipliğinde 13 Ağustos’ta düzenlenen Tarım Ürünleri İhracatı Değerlendirme Toplantısı öncesinde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımsal dış ticarette Türkiye’nin 4 milyar dolardan yaklaşık 18 milyar dolara çıktığını, ülkenin tarımda net ithalatçı olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Türkiye’nin sadece gıda açısından yaklaşık 6 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini dile getiren Eker, 2013’te tarımsal ham maddeler dahil olmak üzere 832 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini ifade etti.

Türkiye’de tarımın tekstilden sonra ihracata en fazla katkı sağlayan sektör olduğunu belirten Eker, son 12 yılda tarımsal ihracatta artış hızının yılda ortalama %13 olduğunu ve 2023 ihracat hedefi olan 40 milyar dolara rahat bir şekilde ulaşacaklarını anlattı. İhracat yapılan pazarları çeşitlendirmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini de kaydeden Eker, uluslararası gelişmelerin istisnai ihtiyaçları gündeme getirdiğini söyledi.

Rusya'nın bazı ülkelerden tarım ürünleri ithalatını yasaklamasıyla söz konusu ürünlerin Türkiye’den temin edilmesinin gündeme geldiğini anımsatan Bakan Eker, şöyle devam etti:

“Bugün Rusya heyeti bakanlığımızla birtakım görüşmeler yapıyor. Bu konuda, komşuluk ilişkileri çerçevesinde uzun vadeli, kalıcı bir sistemin tesis edilmesini amaçlıyoruz. Sadece çok kısa dönemli birtakım ihtiyaçlara karşılık verme ve kendimizi ani bir refleksle yönetme yerine daha kalıcı, sistematik, uzun vadeli hedeflerimizle örtüşen bir anlayışın yerleşmesinden yanayız. Bu doğrultuda muhataplarımızla gerekli teknik görüşmeleri sürdürüyoruz.

Ekonomi Bakanı Zeybekci de dünyanın gelişmiş ülkelerinin teknoloji, bilim, sanayi, ekonomi alanlarında kaydettikleri ilerlemeye rağmen tarıma dayalı sanayiden asla vazgeçmediklerini söyledi. Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatına önem vermek zorunda olduğunu kaydeden Zeybekci, “Şu anda da tarımsal ürün ihracatımız yüzde 10’un üzerinde yer teşkil ediyor. 1980’den sonra dünyaya açılan, 5 milyar dolarlık dış ticaret hacminden 470 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşan, kırsal kesimden sanayi nüfusuna, şehir nüfusuna doğru bir akışın olduğu, toplam eğitim süresinin 6,5 yıl olduğu Türkiye'nin bir anda silikon vadileri kurarak bilim ülkesi, teknoloji ülkesi, çok büyük bir sıçrama yapacak ülke olmadığının altını çizerek tarıma dayalı sanayimizi yüksek seviyede tutmak zorundayız.” diye konuştu.

Zeybekci, daha önce Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve tarıma dayalı ihracatçı birlikleri ile tarım politikalarını değerlendirdiklerini ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmadan bu değerlendirmeler eksik kalacağı için toplantıyı düzenlediklerini kaydetti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise toplantının tarım ürünleri ihracatı açısından 2023 hedeflerine ulaşmakta ve şu anki problemlerin çözümünde önemli katkılar sağlayacağına dikkati çekti.

Bakan Eker ve Bakan Zeybekci açılış konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Rusya’ya gıda ihracatına ilişkin soru üzerine, Rusya’nın genel anlamda 43 milyar dolarlık gıda ithalatı yaptığını vurgulayan Eker, bunun 12 milyar dolarının AB ülkelerinden ithal edildiğini, et ve et ürünlerinin Brezilya’dan, süt ve süt ürünlerinin de ABD’den satın alındığını kaydetti. Rusya’nın Türkiye’den 1,8 milyar dolar civarında gıda ithalatı yaptığını anlatan Eker, şu bilgileri verdi:

“Bizden talep ettikleri hususlar var. Beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi bazı kümes hayvanlarının ürünleri var. Biz bu meseleye stratejik bakmak durumundayız. Şu anda Rusya Federasyonu’nun siyasi veya ticari sebeplerle bir pazardan mal almama, başka pazara yönelme gibi bir tutumu var. Bu ülkelerin kendilerini ilgilendiren bir husus. Bizi ilgilendiren kısmı, biz burada diğer pazarlarımızı da dikkate almak suretiyle ilave tedarik yapıp yapamadığımıza bakacağız. Ayrıntılı bir şekilde bunun hesabını kitabını yapıp sektör mensuplarımızın da görüşlerini alacağız.”

Rusya’nın Türkiye’den gıda ithalatında bulunabileceği yönünde görüşleri değerlendiren Bakan Zeybekci de, Türkiye’nin özellikle yaş meyve ve sebze ithalatını karşılama konusunda kabiliyeti bulunduğunu söyledi. Beyaz et ve yumurta konusunda da Türkiye’nin avantajlı olduğunu dile getiren Zeybekci, tarımsal ürünlerin tamamında 2 milyar dolara yakın ihracat yapıldığını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Rusya, ihracat, tarım
Link: 'Rusya’ya ihracatta sektörün de görüşlerini alacağız'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız