Çiçek ihracatına komşu freni Komşu ülkelerde yaşanan iç savaşlar nedeniyle çiçek ihracatında artış, beklenenden daha az gerçekleşti
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, komşu ülkelerde yaşanan iç savaşın çiçek ihracatını olumsuz etkilediğini bildirdi.
Bağdatlıoğlu, yaptığı açıklamada, yılın 7 ayında gerçekleştirilen kesme çiçek ihracatında bekledikleri rakama ulaşamadıklarını söyledi.
Çiçek ihracatında Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Irak’ın önemli bir pazarı oluşturduğuna işaret eden Bağdatlıolu, geçen yıl, önceki yıla göre Irak’a ihracatın yüzde 100 arttığını, bu yıl ise artışın yüzde 4′te kaldığını kaydetti.
Ukrayna’da da aynı sıkıntıyı yaşadıklarını belirten Bağdatlıoğlu, her yıl ağustos ve eylül aylarında Ukrayna’ya ihracat çıkışları olduğunu ancak bu yıl henüz bir çıkış yapamadıklarını ifade etti.
Komşu ülkelerdeki sorunların çiçek ihracatındaki hedefi de olumsuz etkilediğine değinen Bağdatlıoğlu, “7 aylık dönemde ihracatta beklediğimiz yüzde 30′luk artış, yüzde 15 olarak gerçekleşti. İç savaş yaşayan komşu ülkelerdeki küçülmeler bizi etkiledi” dedi.
- “2023 hedefi 500 milyon dolar ihracat”
Yunanistan’daki ekonomik krizin yansımalarının da devam ettiğini bildiren Bağdatlıoğlu, bu ekonomik kriz nedeniyle bu ülkeye çiçek ihracatının ciddi ölçüde düştüğünü vurguladı.
Bağdatlıoğlu, Avrupa pazarına daha fazla ağırlık vermeye başladıklarını, Hollanda, Almanya ve İngiltere’nin önemli bir pazar olduğunu ifade etti. Kesme çiçekte rakip ülkeler Kolombiya ve İspanya’nın pazarlarını kapmaya çalıştıklarını anlatan Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu:
“Yıl sonuna kadar 100 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz. 2023 yılı hedefimiz de 500 milyon dolarlık ihracat. Bunu başarmak için ABD, Avrupa’nın değişik ülkeleri, Asya ülkeleri gibi farklı alanlara gidiyoruz. Her gittiğimiz bölgeye ihracat gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”
Bağdatlıoğlu, Antalya, İzmir gibi bölgelerde yaz döneminde duran çiçek üretimini, Isparta ve Burdur’a taşıdıklarını anlattı.
Yaz üretiminde yaklaşık 800 dönüm üretim alanına ulaştıklarını ve 100 milyon dallık üretim gerçekleştirdiklerini söyleyen Bağdatlıoğlu, bu üretimden yaklaşık 15 milyon dolar girdi beklendiğini ifade etti.
Isparta ve Burdur’da ekim ayı sonuna kadar üretimin devam edeceğine değinen Bağdatlıoğlu, bu bölgelerde yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlandığına işaret etti. (AA) |