Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Rus heyeti tavuk ve yumurta için geldi

Bir hafta önce Türkiye'ye gelen Rus heyet, yumurta ve kanatlı eti ürünlerini temin edebileceği firmaların listesini aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sektör temsilcileriyle Rusya’ya ihracatı görüşmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi.

İZMİR - Kanatlı eti ve yumurta sektöründe Rusya heyecanı yaşanıyor. Ukrayna ile savaşın eşiğine geldiği için AB, ABD ve Kanada ile ilişkileri gerilen Rusya, bu ülkelerin ürünlerine ambargo uygulayınca, yumurta, kanatlı eti, jelatin, süt ve süt ürünlerini acil olarak Türkiye’den sağlamak için harekete geçti.

Geçen hafta Türkiye gelen Rus heyet Tarım, Gıda, Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine Türkiye’den acil olarak yumurta, kanatlı eti, süt ve süt ürünleri ithal etmek istediklerini, bu konuda yoğun prosedürler içinde boğulmak istemediklerini, Türkiye’den ithal edilecek ürünler için bürokrasiyi kolaylaştıracaklarını aktardı. Bakanlık yetkilileri de önceki gün sektör temsilcilerini Ankara’ya çağırarak, Rusya pazarındaki fırsatlar konusunda bilgi verdi.

Nüfusu 140 milyonu aşan Rusya’da kişi başı 24.5 kilogram piliç eti tüketiliyor. Yılda sadece 3 milyon ton üretim yapan Rusya, piliç eti ihtiyacını ağırlıklı olarak ABD, Avrupa ve Brezilya’dan karşılıyor ve ağırlığı AB ülkelerinden olmak üzere yılda 300 milyon doların üzerinde yumurta ve 1 milyar doların üzerinde de kanatlı eti ithal ediyor. Şu ana kadar Rusya’ya yumurta ihraç edemeyen Türkiye, yüzde 90’ı Irak’a olmak üzere yılda 400 milyon dolara yakın yumurta ihraç ediyor. IŞİD’in saldırıları ile birlikte sektör, tek pazara bağımlılığın tüm risklerini yaşadığı bir dönemde, neredeyse toplam ihracatı kadar büyük bir pazarın kapılarını açmasının heyecanını yaşıyor.

15 Eylül’e kadar bürokrasi kolaylaştırılacak

Bakanlığın önceki gün Rusya pazarıyla ilgili düzenlediği toplantıya katılan Kanatlı Tanıtım Grubu Başkan Yardımcısı ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Bedri Girit, yetkililerin Rusya pazarıyla ilgili sunduğu havanın çok olumlu olduğunu belirterek, “Rusya, çok fazla prosedürler içinde boğulmadan, 15 Eylül'e kadar bürokrasiyi kolaylaştırarak yoğun olarak Türkiye’den ithalata başlamak istiyor” dedi.

Girit, Bakanlık yetkililerinin kendilerini, Rusya’nın Türkiye’den acil olarak yumurta, kanatlı eti, süt ve süt ürünleri ile jelatin ithal etmek istediğini, zamanla bu eğilimin diğer ürün gruplarına da yayacağı bilgisini verdiğini söyledi.

Rusya’nın gıda enflasyonunu Türkiye önleyecek

Rusya’nın bu yıl Türkiye’deki mevzuata bağlı kalarak ithalat yapacağını, 2015'ten itibaren ise kendi mevzuatına göre ürün tedariğini düzenleyeceğini vurgulayan Bedri Girit, “Rusya, gıda ürünleri ithalatında çok sıkı kurallar uygulayan bir ülke. Ancak, Batı ülkelerine uyguladığı ambargo nedeniyle ülkesinde toptancılarda panik hali var. Özellikle gıda fiyatlarının spekülatif etkilerle artmasından çekindiği için boşluğu hızlı bir şekilde Türkiye’den ithalatla doldurmak istiyor. Bu nedenle Türkiye’deki tedarikçilerini yoğun mevzuat içinde boğmak istemiyor. Bu yıl Türkiye için basitleştirilmiş bürokratik uygulamaları devreye sokacak” dedi.

Türkiye’nin yumurta ve kanatlı etinde tamamen Irak’a bağımlı olduğuna dikkat çeken Girit, sektörün IŞİD saldırıları ile tek pazara bağımlılığın tüm risklerini yaşadığı bir dönemde, Rusya gibi yakın ve büyük bir pazarın açılmış olmasının heyecan yaratığını dile getirdi. Girit, şu bilgileri verdi: “Türkiye yumurta ihracatının yüzde 90’ını, kanatlı eti ihracatının da yüzde 75’ini Irak’a yapıyor. Ancak, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkıyor, yıllarca uğraştığınız bir pazarı güvenlik nedeniyle yok ediyor. Ege İhracatçı Birliği olarak sadece Irak’a bağlı çalışmayın, pazarı çeşitlendirin diye firmaları ikna etmeye çalışırken, karşımıza yeni ve geniş bir pazarın çıkmış olması çok sevindirici.”

Yumurtacılar, Rusya’nın açtığı yeni sayfayı heyecanla karşıladı


Rusya’ya ilk kez yumurta ihraç edileceği için heyecanlı olduklarını aktaran Ekiz Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Ekiz de şunları söyledi: “Rusya, ağırlığı Avrupa’dan olmak üzere yıllık 300 milyon doların üzerinde yumurta ithal ediyor. Şimdi AB ve Ukrayna pazarları kapalı ve boşluğu Türkiye dolduracak gibi görünüyor. Bu pazardan Türkiye yumurta sektörü payını alacak. Rusya, Türkiye’den Bakanlığın denetlediği çiftliklerden yumurta alırım şartını öne sürüyor. Bu konuda da İsrail’e ihracat yapan firmalara öncelik veriyor. Biz de birçok üretici firmanın tarım il müdürlüklerine başvurarak denetime tabi olmak istediğini duyuyoruz. Büyük çiftliklerin şansı daha fazla. Ancak Rusya’ya ihracatta, devlet desteği biraz yetersiz. Desteğe ihtiyacımız var. Yoksa fiyat tutturamayız."

Ambargo listesinde gevşeme

Bu arada Rusya, ABD ve AB’den alımını durdurduğu bazı ürünleri “yasak listesi”nden çıkardı. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in imzaladığı ve hükümetin resmi internet sitesinde yer alan karara göre, laktozsuz süt, somon ve alabalık yavruları, tohumluk patates ve bezelye, soğan, hibrit şeker mısırı ve bazı gıda takviyelerinin ithalindeki yasak kaldırıldı.

Keskinoğlu, Rusya'ya piliç eti ihracatına başladı

Keskinoğlu, Amerika ve Avrupa’ya gıda ürünlerinde ambargo uyguladıktan sonra Rusya’ya piliç eti ihracatına başladı. Keskinoğlu’nun Rusya ihracatı şimdiden yarım milyon doları geçti. Rusya’nın pazar hacmi ve lojistik avantajıyla Türkiye için çok büyük bir potansiyel taşıdığını belirten Keskinoğlu Şirketler Grubu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, “AB pazarı kadar büyük bir fırsat olan ve yanı başımızda bulunan bu büyük potansiyele karşı kayıtsız kalmamız mümkün değil. Düzenli ihracat yaptığımız ülkelerin taleplerini gözeterek Rusya’nın ihtiyacını karşılamalı ve işbirliğimizi kuvvetlendirmeliyiz. Biz Keskinoğlu olarak, yıl sonuna kadar Rusya’ya 4 bin ton piliç eti ihracatı gerçekleştirmeyi hedefl iyoruz” dedi. Türkiye’nin, kota dahilinde Rusya’ya tavuk kıyması, sakatat, göğüs eti ve parça ürünler ihraç ettiğini aktaran Keskinoğlu, “Bu ürünler kota dahilinde olduğundan dolayı vergiye tabi değil. Ancak bütün piliç, kalçalı but gibi ürünlerde ise ortalama yüzde 80’lere varan vergi uygulanıyor. Tarım Bakanlığının Türkiye’nin de Rusya’ya vergisiz piliç eti ihracatı yapabilmesi için girişimleri olumlu sonuçlandığında ihracat yüzde 100 artacaktır” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Keskinoğlu, Rusya'ya piliç eti ihracatı, yumurta, tavuk, ihracat, Rusya, ambargo
Link: Rus heyeti tavuk ve yumurta için geldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız