Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Marmarabirlik Başkanı Asa: Yüzde 12’lerdeki tuz oranı bizde yüzde 7

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sofralık zeytindeki tuz oranını en fazla yüzde 8 ile sınırlandırdığını hatırlatarak, “Tuz oranını biz toplum sağlığı açısından en fazla yüzde 7 ile sınırlandırıyoruz. Hatta ‘Gold’ adını verdiğimiz ürünümüzde bu oran yüzde 2.5’dur. Oysa piyasada bu oran yüzde 10 ve 12’lerdedir.” dedi.

Yazılı açıklama yapan Hidamet Asa, 'Sofralık Zeytin Tebliği'nin, Marmarabirlik’in uygulamalarını esas alan düzenlemeler yaptığını kaydetti. 23 Ağustos 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, zeytindeki tuz oranının en fazla yüzde 8 ile sınırlandırıldığını belirten Asa, ürün paketinde işleme şeklinin de yazılacağını kaydetti.

Toplum sağlığı açısından son derece önemli uygulama önerisinin, tuz oranını en fazla yüzde 7 ile sınırlandıran Marmarabirlik’ten gittiğine dikkat çeken Asa, şunları dile getirdi: “Üretimden tüketiciye her aşaması entegre tesislerimizde doğal fermantasyon ve hijyenik şartlarda yapılıp, paketleniyor. Tuz oranını da biz toplum sağlığı açısından en fazla yüzde 7 ile sınırlandırıyoruz. Hatta ‘Gold’ adını verdiğimiz ürünümüzde bu oran yüzde 2.5’dur. Oysa piyasada bu oran yüzde 10 ve 12’lerdedir. Yine tebliğde işleme biçiminin belirtilmesi ve ürün çeşitlerinin karıştırılmaması ibareleri yer alıyor. Birlik olarak işleme şekli olan doğal üretimi paketlerimizde belirttiğimiz gibi, ürün çeşitlerini de asla karıştırmıyoruz. Biz tüm bu çalışmalarımızı Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na da sunmuştuk. Bakanlık uzmanlarının yerinde yaptığı incelemeler ve sonrasında görüş alış verişleriyle bir yıldır katkı çalışmalarımız devam ediyordu. Tebliğ hazırlanması aşamasında da bu önerilerimizi dikkate aldılar ve böyle bir karar çıktı.”

Hidamet Asa, 2015’in Ocak ayı itibariyle uygulamaya girecek yeni düzenlemeden Marmarabirlik’in etkilenmeyeceğini belirtti. Asa, şöyle dedi: ”Marmarabirlik danede en fazla yüzde 7 oranında tuz sınırlandırmasıyla üretim yapmaktayız. Bu uygulamadan Marmarabirlik olumsuz etkilenmeyeceği gibi, geçiş sürecinde de sıkıntı yaşanmayacaktır. Tüketicinin menfaatine olan bu kararın merdiven altı üretimin disiplininde de etkili olmasını bekliyorum.”
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
27.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: marmarabirlik, zeytin, Hidamet Asa
Link: 'Yüzde 12’lerdeki tuz oranı bizde yüzde 7'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız