Çiftçi týbbi bitki ekecek Erciyes Üniversitesi, baþta kanser olmak üzere birçok hastalýða karþý kullanýlan ilacýn hammaddesi niteliðindeki týbbi ve aromatik bitki üretimine baþladý.
ÝSTANBUL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tarýmsal Araþtýrma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM), baþta kanser olmak üzere birçok ilacýn hammaddesinde kullanýlan týbbi ve aromatik bitki üretimine baþladý.
ERÜ Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Abdulhakim Coþkun, Türkiye’nin bitki çeþitliliði açýsýndan dünyada sayýlý ülkeler arasýnda bulunmasýna raðmen bunu ürünü, ekonomik katkýya dönüþtüremediðini söyledi.
Yüzyýllardýr ülke genelinde yetiþen bitkilerin farkýna varýlamadýðýný, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanýlan bitkilerin neredeyse tamamýna yakýnýnýn ithal edildiðini anlattý.
Öncelik kekikte
ERÜ olarak bu soruna el atmak istediklerini dile getiren Coþkun, þunlarý kaydetti: “Bu yýl için 30 dönümde ada çayý, melisa, ekinezya, týbbi papatya, civan perçemi, kantaron, 4 çeþit týbbi nane, 2 çeþit týbbi kekik, lavanta gibi týbbi ve aromatik bitki ektik. Önümüzdeki yýl 100 dönüme, bir sonraki yýl 300 dönüme ekim yapacaðýz. Alanla birlikte bitki çeþidini de artýracaðýz. Ticari özelliði aðýrlýklý olan birkaç bitkiyi ekeceðiz. Bölgeye uyacaðýný düþündüðümüz, hem ulusal hem uluslararasý pazar payý yüksek olmasý nedeniyle þu an öncelikli kekik gibi görünüyor. Yaptýðýmýz araþtýrmalara göre, dünyadaki týbbi ve aromatik bitki pazarý 80 milyar dolarý buluyor. Türkiye’nin toplam ithalatý yýllýk yaklaþýk 1 milyar dolar. Toplam üretimimiz ise sadece 100 milyon dolar. ERÜ olarak ülkenin týbbi bitki üretimine destek vereceðiz.” |