Balıkçılar av sezonuna keyifsiz başladı Barınak ve tersane yetersizliği İzmirli balıkçıları zorluyor. Balıkçılar, turizm sezonunda tüm balıkçı barınaklarının yat ve teknelerle dolduğundan şikayetçi.
İZMİR - Denizde balık bol fakat balıkçılar, karada yaşadığı sorunlar sürdüğü için 1 Eylül’deki sezona keyifl i başlayamıyor. Karadeniz’in hamsisi gibi Ege’nin de sardalyası ile övünmesi gerektiğini anlatan İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, İzmir’de yaşayanların yeterince balık tüketmemesinden yakındı. Balıkçı teknelerini sezona hazırlayacak tersane ve tekneleri bağlayacak barınak yetersizliğine işaret eden Aksoy, bu yıl tüketimi artırmaya yönelik kampanyaya ağırlık vereceklerini açıkladı.
1 Eylül’de başlayacak av sezonu için hazırlıkların sürdüğünü aktaran Aksoy, “Tekneler hazırlanıyor. Ancak teknelerin bakımlarında sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü, 2009’da çıkan uygulamayla işletme izin belgesi olmayan tersanelere 10 Ağustos’a kadar süre verilmişti. Süre bitti. İzmir’de sadece Çakalburnu Tersanesi var. Orası da 1. derece SİT alanında olduğu için kapanma tehlikesi yaşıyor. Başka bakım yapacak tersane, çekek yeri yok. Bununla ilgili çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda yerel yönetim ve merkezi yönetimden çözüm bekliyoruz” diye konuştu. Balıkçı teknelerinin Ege’de demirleyecek barınak bulamadığına dikkat çeken Aksoy, turizm sezonunda tüm balıkçı barınaklarının yat ve teknelerle dolduğunu, zabıtaların bile balıkçı teknelerini demirlediği yerden kaldırabildiğini vurguladı.
‘İlkokullarda balık-ekmek dağıtıp tüketimi artıracağız’
Mehmet Aksoy, Ege’nin balıkçıların en çok sıkıntı yaşadığı bölge olduğunu, bunun denizde ve karada yaşanan sorunlardan kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi: “Biz Ege’de balıkçıyı da balığı da tanıtamadık. Ege’nin meşhur sardalyası, Omega 3 deposu ama kimse tüketmiyor. Bu balığın özellikle çocuklara yedirilmesi gerekiyor. Bunun için yerel yöneticilerle birlikte tanıtım yapacağız. Okullarda balık ekmek yedireceğiz. Birlik adına balık ekmek satış yerleri kurarak, halka ucuz balık yedirmek istiyoruz
Tüketilmediği için tutulan balık çok da olsa balıkçı masrafl arını çıkaramıyor. Çok balık tutmak çözüm değil. Piyasanın ihtiyacı kadar tutmak gerekiyor. Bunun için de günlük belli bir miktarda kota getirilmesi lazım. Bunun denetimini de bakanlık yapamaz. Biz, İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği olarak kontrolü ele alacağız. Piyasa dengesini sağlamamız gerekiyor. Bundan sonra denizin balığını tutup, karada yem, un fabrikalarına vermenin bir anlamı yok.”
Gözlemlere göre av sezonu öncesi denizlerdeki balık miktarının iyi gözüktüğünü aktaran Aksoy, Karadeniz’de palamut sürülerinin arttığını, Ege’de de sardalyanın çok olduğunu, ancak kota nedeniyle yeterince avlanmadığı için çoğalan orkinos sürülerinin sardalyayı azaltmasından kaygı duyduklarını dile getirdi.
‘Modern balık hali ve işleme tesisi istiyoruz’
İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği olarak kendi işletecekleri bir çekek yeri yapmak için yer aradıklarını aktaran Aksoy, “Balık Hali’nde yer açıp kontrolü elimize alacağız. Güzelbahçe’de yapımı süren balıkçı barınağında böyle bir projemiz var. Burada 10 dönüm kapalı alan oluşturma imkanına sahibiz. Avrupa’daki benzerleri gibi son derece modern bir balık hali kurmak istiyoruz” dedi. Balığı, bol olduğu dönemde, işleyip ambalajlayarak soğuk zincirde stoklama imkanı sağlayacak tesis de yapmak istediklerini ifade eden Aksoy, bu sayede ürünün azaldığı ve fiyatının arttığı av yasağı döneminde piyasaya sunma imkanına sahip olacaklarına dikkat çekti. |