TZOB Başkanı Bayraktar: Hayvan ithalatı, üretime büyük darbe vurur Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı yaklaşırken et ithal lobilerinin 'yeterli kurban yok' diyerek ithalat kapısını açmaya çalıştıklarını belirterek, "Eğer bir ithalat kapısı açarsak zaten yüksek maliyetle üretim yapıyoruz. Allah korusun üretime büyük darbe vururuz. Üretimi bir daha ayağa kaldırma şansımız olmaz." diye konuştu. Bayraktar, et fiyatlarının aşağı düşürülmesi isteniyorsa hayvancılar için kaba ve kesif yemdeki KDV'nin yüzde 8'den bire çekilmesi gerektiğini söyledi.
Sakarya'da Ziraat Odaları'nın başkanlarıyla bir araya gelen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık, fındık rekoltesi ve et ithalatı tartışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tarım sektöründe bu yıl çok şanslı bir yıl yaşamadıklarını kaydeden Bayraktar, sıkıntılı bir dönemde olduklarını ifade etti. Bazı bölgelerde hububat, bazı bölgelerde ise meyvelerin Türkiye genelinde zarar gördüğünü anlatan Bayraktar, şunları söyledi: "Üretim noktasında çok şanslı bir yaşamıyoruz. Afetin boyutunu sahada görme şansımız oldu. Oda başkanlarımızın raporlarını hükümetimize ilettik. Onlara dedik ki; 'çiftçimiz Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının yapılandırılmasını istiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na ve elektrik şirketlerine olan borçlarının yapılandırılmasını istiyor.' Bunları hükümetimizden talep ettik."
Ordu, Gresin, Trabzon ve Rize'de incelemelerde bulunduğunu anımsatan Şemsi Bayraktar, bu bölgede fındık üretiminin fevkalade düştüğünü vurguladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin yaptığı fındık rekolte tahmininin bu sene 371 bin ton olduğunu belirten Bayraktar, "Tarım Bakanlığıyla, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin rekolte tahminleri bir birlerine yakın görünüyor. Bu sene verimlerinde düşük olduğunu görüyoruz. Üretimin düşmesi sonucunda Sakarya 91 bin tonla şu an Türkiye birincisi görünüyor. Artan fiyatlardan Sakaryalı fındık üreticilerinin istifade etmesini bekliyoruz. Fındıkta bu bölgede 12 lira civarında. Ama Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de 13 lira civarında seyrediyor." dedi.
"BATAN İHRACATÇILARI VE ALİVRECİLERİ BİZ BATIRMADIK, DOĞAL AFET BATIRDI"
Alivre satış yapanlar ve ihracatçıların fiyatların yükselmesinden çok rahatsız olduklarını kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu: "Fındık fiyatları yükseldikten sonra alivre satış yapanlar ve ihracatçıların, TZOB'un fındık rekoltesini düşük gösterdiği, dolayısıyla fındık rekoltesi 'bu kadar değil, fiyatlarda yükseliyor' dediler. Fiyatların yükselmesinden de çok rahatsız oldular. Bizim rekolte tahminlerimiz her yıl yapılıyor. Aynı komisyon marifetiyle yapılıyor. Biz stokları üretim rakamlarına dahil etmiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi ve Fiskobirlik'in elinde olan 700 bin ton fındık 2009 yılından bugüne kadar bitti. Şu an stoksuz bir yıldayız. Tabii alivre satış yapanların biz bu manada telaşını anlıyoruz. Onlar doğal afet olmasaydı. 500-550 bin ton civarında fındık bekliyorlardı. Ama doğal afetler olunca fındığı da dalında sattılar. Doğal afetler olunca fındık rekoltesi 371 tonlara düştü. Bundan da rahatsız oldular. Çünkü fındığı dalında sattılar. Ama bu rekolteyi bekleyerek sattılar. 500-550 bin ton rekolteye göre de piyasada oluşacak olan fındık fiyatları üzerinden satış yaptılar. Bir kısmı battı. Bunun faturasını da TZOB'a çıkarmaya çalışıyorlar. Madem Türkiye'de 500-550 bin ton fındık varda, bu fındık fiyatları 12-13 lira civarında niye seyrediyor? Eğer Türkiye'de fındık rekoltesi 500-550 bin ton olsaydı. Bugün fındık fiyatları 6-7 lira civarında olurdu. Fındık fiyatlarıyla da arzu ettikleri gibi oynayacaklardı. Şu an fındık fiyatlarıyla oynayın da göreyim. Çünkü fındık yok. Ama kendilerini biz batırmadık. Batan ihracatçıları batan alivrecileri doğal afetler batırdı. Hedef şaşırtmasınlar. Fındık fiyatları üretici dikkatli olursa biraz daha yükselmeye devam edecek. Hadi düşürebiliyorlarsa düşürsünler. Düşürmesi mümkün değil. Namuslu ticaret yapan tüccara bir diyeceğimiz yok."
"BAHÇELER YAŞLANDI, VERİM DÜŞÜYOR"
Rize'de bahçelerin yenilenmesiyle alakalı Tarım Bakanlığı'nın projesinin bulunduğunu dile getiren Bayraktar, bu projenin fındık bahçelerine de uygulanmasını istediklerini söyledi. Bahçelerin yaşlandığını, verimin düştüğüne dikkat çeken Bayraktar, "Fındık bahçelerinde bu sene fındık verimimiz düşük ama normal koşullarda 100 kilogramın üzerine çıkamıyoruz. Fındık yetiştiren başka ülkelerde bu verimlilik ortalaması 200 kilograma kadar çıktı. Bahçelerimiz yaşlandı. Verimlilik düşüyor. Bu bahçelerin yenilenmesi için bir gayret içerisindeyiz. Hükümetimizden alan bazlı desteğin fındıkta 2015 yılından sonra da devamını bekliyoruz. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'na olan borçlar yapılandırıldı. Ancak tarım sigortası yaptırmayan üreticilerimizin borçları yapılandırılmıyor. Üreticilerimizin önemli bir kısmı tarım sigortası zaten yaptırmadı. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'nın yapılandırmasından üreticilerimiz istifade edemiyor. Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerimin de yapılandırma kapsamına alınması önemli. SGK borçlarının ve elektrik borçlarının yapılandırılmasını da önemsiyoruz. Bunları hükümetimizden talep ediyoruz." şeklinde konuştu.
"ET FİYATLARININ DÜŞMESİ İÇİN YEMDEKİ KDV'Yİ YÜZDE 8'DEN BİRE ÇEKİN"
Kurban Bayramı yaklaşırken et ithal lobilerinin tekrar hortladığını belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 'yeterli kurban yok' diyerek ithalat kapısının açılmaya çalışıldığını söyledi. Bunun Ramazan öncesinde de yapıldığını anlatan Bayraktar, şunları dedi; "'Et fiyatları yükseliyor' diyerek et ithaline kapı açılmasını istediler. Bugün de kurban yaklaşıyor. 'Et fiyatları yükseldi. Yeterli kurban yok' diyerek ithalat kapısını açmaya çalışıyorlar. Türkiye'ye hayvan ithalatı yapmak istiyorlar. Fiyatlara baktığımızda et fiyatlarının makul düzeyde olduğunu görüyoruz. Benim üreticim kuraklıktan dolayı saman bulamıyor. Yem bitkileri fevkalade pahalanmış. Kaba yem ihtiyacını yüksek maliyetle karşılıyor. Kesif yem hızlı bir şekilde yükseliyor. Ama kimse yem fiyatlarına bakmıyor. Herkes diyor ki '1 lira artmış, 2 lira artmış' diye et fiyatlarına bakıyor. Maliyet arttığı için et fiyatları artıyor. Yoksa üretimde artış var. Onun için biz hükümetimizden hayvancılarımız için kaba yemde ki ve kesif yemdeki KDV'nin yüzde 8'den 1'e çekilmesini talep ediyoruz. Yem maliyetlerinin aşağı düşürülmesi lazım. Eğer biz et fiyatlarının aşağı düşmesini istiyorsak bizim üzerimizdeki vergi yükünü, yem üzerindeki vergi yükünü kaldırılması lazım. Maliyetin aşağı düşürülmesi lazım. Bunu yapmadığımız taktirde o zaman et fiyatlarını aşağı düşürme şansı olmadığı gibi eğer bir ithalat kapısı açarsak zaten yüksek maliyetle üretim yapıyoruz. Allah korusun üretime büyük darbe vururuz. Üretimi bir daha ayağa kaldırma şansımız olmaz. İthalatçı olmaya devam ederiz. Benim üreticim kuraklıktan dolayı saman bulamazken ithalat lobilerinin bugün kalkıp da 'ithalat yapacağım' demesi yüksek maliyetle üretim yapan et üreticilerimize çok büyük darbe olur. Bunun altından kalkamayız. Bundan sonra da ithalat kapısını açmasınlar. Esas olan üretimi arttırmaktır. Et ithalatını şu an için açmamız inanın üreticimize ve et üretimine çok büyük darbe olur."
"SÜT FİYATLARINDA İSTİKRAR YAKALANIRSA BESİ HAYVANCILIĞINDA DA İSTİKRAR YAKALANACAK"
Özellikle Et ve Süt Kurumu kanununun çıkartılmasının çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, " Süt fiyatlarını bu ülkede bir türlü istikrara kavuşturamadık. Sanayicimizinde bu noktada çok cimri davrandığını görüyoruz. Bizim talebimiz doğrultusunda Et ve Süt Kurumu oluşturuldu. Şimdi bunun bütçesini yakın tarihte Ali Babacan'a bir ziyarette bulunacağız. Bunun bütçesinin oluşması halinde süt fiyatları hedef fiyatın altına düşmesi halinde Et ve Süt Kurumu bir müdahale kurumu olarak devreye girecek. Biz süt fiyatlarında istikrar yakalayabilirsek besi hayvancılığına da oradan meteryal bulacağımız için besi hayvancılığında da istikrar yakalanacak. Ana varsa dana vardır, ana yoksa dana yoktur." ifadesini kullandı. (CİHAN) |