Mersin'de zeytin rekoltesinde düşüş bekleniyor Türkiye'de zeytin ihtiyacının yüzde 10'unun karşılandığı Mersin'de, hava sıcaklığının farklılık göstermesi, zeytin verimini düşürdü.
MERSİN - Yıllık 180 bin ton üretimle Türkiye'deki zeytin ihracatının yüzde 10'unun karşılandığı Mersin'de, bu yıl hava sıcaklığının farklılık göstermesi nedeniyle rekoltede yüzde 30 düşüş bekleniyor.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel,Türkiye'de yıllık 1 milyon 820 bin ton zeytin üretildiğini, bunun yüzde 10'unun Mersin'den karşılandığını söyledi.
Kent genelinde geçen yıl 180 bin ton zeytin üretildiğini bildiren Gökçel, üreticilerin umutlarını bu sezona bıraktığını, hasadına başlanan zeytinin beklentileri şu an için karşılamadığını ifade etti.
Son dönemde yaşanan iklimsel olayların zeytini de etkilediğine dikkati çeken Gökçel, şöyle devam etti:
"Geçen yılı verimsiz geçirdiğimiz için bu sezon hedefimiz, üretimimizi artırmaktı ancak beklentimiz şu an için karşılık bulmadı. Bu yıl gece ve gündüz sıcaklığının farklı olması, geçen yıl aralık ayına kadar bahar havası yaşanması ve yağışların az olması nedeniyle rekoltede yüzde 30'a yakın düşüş bekliyoruz. Bunun dışında iklimden dolayı eylül sonunda siyahlaşması gereken bazı zeytin çeşitleri, maalesef eylülün başında yeterli olgunluğa erişmeden siyahlaştı. Bu durum, önümüzdeki dönem sıkıntı yaratabilir."
Mersin, zeytinde markalaşamadı
Gökçel, Mersin'in bu üründe öne çıkmasına rağmen sofralık zeytin ve yağ alanında marka oluşturamadığına işaret ederek, "Başta Mut ilçesi olmak üzere ilimizde zeytin üretim alanları artıyor. Mersin, zeytin konusunda önümüzdeki yıllarda çok avantajlı konuma gelebilir. Sanayi yatırımlarının bu bölgeye kazandırılmasıyla zeytin yetiştiricimiz bundan ekonomik olarak çok büyük fayda sağlayabilir" diye konuştu.
Mut ilçesinde zeytinle ilgili "Organize Geliştirme Bölgesi" yapılmasının planlandığını da bildiren Gökçel, "Buraya gelecek yatırımcılar ve bölgeye uygun çeşitlerin çoğalmasıyla Ege'ye rakip oluruz. Yunanistan, AB'ye daha rahat ürün satıyor. Yunanistan'dan bu işin ticaretini yapan firmalar bizden yağı alıp, sanki Yunanistan'da üretilmiş gibi satabiliyor. Biz, bu fırsatları lehimize çevirirsek kazançlı çıkarız" dedi. |