Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Pirinçte rekolte düşük fiyat artışı kapıda

Türkiye bu yıl iklim değişikliği dâhil birçok unsur nedeniyle gıdada büyük bir fiyat artışı yaşıyor. Hem üretici hem de tüketiciler ise merakla bu yılki hasadın nasıl olacağını bekliyor.

Eylül ayı sonunda çeltik hasadına başladıklarını belirten Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, ilk ürünlere bakarak bu yılki rekoltenin geçen yıla kıyasla yüzde 20 oranında düşük olacağı öngörüsünde bulundu. Erdoğan herhangi bir önlem alınmaması halinde fiyatların önemli oranda artacağı yönünde uyardı.

Türkiye’nin pirinç üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Edirne’nin İpsala ilçesindeki tarlalar, eylül sonu itibariyle yeni ürünlerini vermeye başladı. Ancak zamansız gelen aşırı yağışlar, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle verim üreticilerin beklentilerini şu ana kadar karşılamış görünmüyor.

Ekilen araziler yüzde 10 daraldı

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, İpsala’daki çeltik hasadının 29 Eylül’de başladığını belirtirken hasadın ekim ayı sonuna kadar sürmesini beklediklerini dile getirdi. İlk alınan ürünlere bakarak bir değerlendirme yapan Mehmet Erdoğan, geç ekim ve uygunsuz hava koşulları nedeniyle tarla veriminin düşük kaldığını söyledi. Bu yıl ekilen arazide de yüzde 10’luk bir daralma olduğuna dikkat çeken Mehmet Erdoğan, “Dolayısıyla toplam olarak bu yılki rekoltenin geçen yıldan yüzde 20 civarında noksan olmasını bekliyoruz” dedi.

İklim değişikliğinin etkisi büyük

Başta iklim değişikliği olmak üzere ürün veriminde düşüklüğü etkileyen birçok faktör olduğunu kaydeden Mehmet Erdoğan şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi biz tohum ekimini mayıs – haziran aylarında yaptık. Ancak aşırı yağışlar nedeniyle ekimlerde gecikmeler ve istenmeyen aksaklıklar yaşandı. Araziler daraldı. İklim değişikliği nedeniyle de hasatta beklediğimiz verimi alamayacağımızı zannediyoruz.”

Artan gıda fiyatlarına ilişkin hükümetin önlem almasının rahatlatıcı bir etken olacağını vurgulayan Mehmet Erdoğan, “Herhangi bir siyasi müdahale olmaz ise fiyatların önemli oranda artmasını bekliyoruz. Zaten yüksekte seyreden gıda fiyatları tüketiciyi çok etkilemiş durumda. Hasat bitmeden önlem alınması gerçekten çok önemlidir” şeklinde konuştu. Erdoğan, düşük rekolteye karşın şu ana kadar elde edilen ürün kalitesinde herhangi bir problem görünmediğinin de altını çizdi. 
 
 
  

Ekleme Tarihi
14.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sezon pirinç, pirinç, rekolte, fiyat
Link: Pirinçte rekolte düşük fiyat artışı kapıda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız