Bağlar kızı Selda Denizli’nin Güney ilçesinin kaderi, Tokat ailesiyle birlikte değişti Selda Tokat da kendini doğup büyüdüğü bağlara ve köye adadı.
Pamukkale Şarapları 1962’de Fevzi Tokat tarafından Denizli’nin Güney İlçesi’nde kuruluyor. Dedenin öncülüğünde, 4 erkek kardeşten en büyüğünün kol kanat germesiyle serüven başlıyor. Yörük bir aile… Kardeşlerden hepsi ilkokul mezunu. Ancak en küçük kardeş Yasin Tokat, ziraat fakültesini bitiriyor ve şirketin dümenine o geçiyor. Pamukkale Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi Selda Tokat ise üçüncü kuşak yönetici olarak daha çok pazarlama ve satışla ilgileniyor. Selda Tokat, Güney’de maalesef yağmurlu bir güne denk gelen buluşmamızda, samimiyetle sorularımızı yanıtladı.
İlk beş arasındayız
Şarap işinde en eskilerden birisiniz. Ne kadar büyüklüğe ulaştınız? - Toplamda 5 milyon litre kapasitemiz var. Türkiye’de üretimde ilk 5’te, ihracatta ise ilk 3’te yer alıyoruz. Güney’de biri 350 diğer ikisi 150’er dönüm 3 parsel bağımız bulunuyor. Buradaki çiftçilerin 5 bin dönüm bağından da sadece bize üretim yapılıyor.
Ailede en küçük kardeşin patron olması az rastlanan bir durum… - Babam ve diğer amcalarım okuyamamış. En küçük kardeşlerini okutmuşlar ve güvenip işi de ona bırakmışlar. Okuyan adama saygı… Ben de 1999’da başladım Pamukkale’de. Hacettepe’de gıda mühendisliği okudum aile işini düşünerek. Başka şirketlerde iş tecrübesi edindikten sonra amcamın talebiyle aile işine geri döndüm.
Güney’de pek çok erkek çocuğun adı Yasin mi? Gerçek mi bu? - Evet. Güneyli, ailemizin bu ilçeye katkısını hep takdir etti. Amcama olan sevgi ve saygılarından çocuklarına Yasin ismini koydular. Tersine göç başladı Güney’in kaderi nasıl değişti peki? - Güney’de üzüm ve tütün var. Özelleştirmeden sonra tütün yetiştiremez hale geldi köylü. Sofralık üzüm ve pekmezin katma değeri şarap ile karşılaştırılamaz bile. Biz bağ yatırımı yaptık. Köylüyü de teşvik ettik. Ücretsiz asma çubuğu verdik. Üzümleri biz alacağız, dedik. Ayrıca önde gelen şarap üreticilerini bu bölgeye davet ettik. 10 binden 3 bine inen nüfus tersine göç ile 5 binin üzerine çıktı. Çiftçinin de refahı arttı. Pekmez ve sofralık üzümle kıt kanaat geçinecekken şarapla gelirini katladı.
Bağlar benim evim Türkiye’yi ziyaret eden yabancı şarap uzmanları bu sektördeki kadınlardan övgüyle söz ediyor. Siz de onlardan birisiniz. - Öyleyse ne mutlu bana. Ben bu şaraphanenin üst katındaki evde doğdum. Orada büyüdüm. Yazın o balkonda çok uyudum. Bağlarda, cibrelerin içinde oynardık. 44 yaşındayım ve çok güzel bir çocukluk geçirdim. Bağlar benim evim.
M&S ve Waitrose’a ihracat İhracatta neler yaptınız? - Üretimin yüzde 18’ini ihraç ediyoruz. Marks & Spencer’a 3 yıl önce ihracat başladı. Yine İngiltere’de Waitrose’a ihracat yaptık. Avrupa’da olmadığımız ülke yok gibi. 1985 yılında Almanya’da satış ofisi kurduk. Pazarlara dağılmak yerine, tek tek odaklanarak gideceğiz. Şu anda İngiltere’ye odaklıyız. BAŞARININ SIRRI Başarının formülü de ‘Kulağa Küpe’ bölümünde söylediğim gibi karar vermek, mücadele etmek ve yılmamaktan geçiyor.
Başarı için bunlara bir de hayal kurmayı eklemeliyiz. Hayal kurmak da bir o kadar önemli. İŞ HAYAT DENGESİ Herkes için hobi olan sosyal hayatla iş hayatının iç içe olduğu, olabildiği şahane bir şey yapıyoruz. Bu işin içine doğdum ve hayatı iş, işi hayat olan ailenin içinde büyüdüm. Tıpkı kızım Su’nun şimdi olduğu gibi. Benim işim hayatım, hayatım işim. Her ikisi de 24 saat.
Bekar bir anneyim. Sosyal hayatımız oldukça canlıdır. İşimiz de buna izin veriyor. ŞANS Şansa inanırım. Bu işe doğmak benim şansım… İlk buluşmalar; işte, aşkta, dostlukta genellikle şansladır. Ama sadece ilk buluşma… Sonrası? İşte ona siz yön verirsiniz. Gençlere, girişimcilere veya hayata atılanlara sadece 3 kelime söylemek isterim. Karar vermek, mücadele etmek ve yılmamak…
Eğer isterseniz bu kelimelerin anlamı TDK sözlüğünde yazan açıklamalardan çok daha fazlasını ifade edecektir. DALKAVUKLUKLA MÜCADELE Duruşu, talebi, yapısı net biriyim. Bana dalkavukluk yapılamaz.
Çok paylaşımcıyımdır, sıcağımdır ama gereksiz samimiyeti engelleyecek mesafeyi de korurum. Böyle oyunca yağcılık yapılamaz. SOSYAL SORUMLULUK Gü-ney’e yaptığımız her yatırım aynı zamanda bizim sosyal sorumluluğumuz. Güneyli gençlerin eğitimlerine katkıda bulunduğumuz bir vakıf kurduk. Başarılı ve istekli gençlere destek oluyoruz.
Cibreyi hayvan yemi olarak satıyoruz. Cibre gelirini öğrencilere burs olarak dağıtıyoruz. Aslında üzüm çekirdeği yağı en kaliteli yağdır ve Avrupa’da kozmetik sanayiinde kullanılır. YETENEK AVI Gözleri parlayan insanın başarılı olacağına, olduğuna inanırım.
Enerjisi yüksek, gülümsemeyi bilen, kararlı gençleri önemserim. Muhakkak arkasından başarı gelecektir. PİŞMANLIK Yanlış aldığım kararlar oldu. Hatalarım da… Ama hiç biri pişman olacağım kadar ‘en büyük’ değildi. Tekrar tekrar yapmamak için mümkün olduğunca ders çıkarıp, aklımda tutmaya çalışırım.
Aile şirketinde ‘hata yapmamalıyım’ hissi daha çok geliyor insana. HOBİ Tenis oynamayı severim. Bazen aralıksız 90 dakika oynarım. Tenis oynarken şarj olurum. Dost sofralarına bayılırım. Gençlerden çok beslenirim. Kanka halayımdır.
5 tane dövmem var. Hepsi hayvan figürü. Küfür de ederim. Çarşı grubuyla maça da giderim. Herkese deli olduğumu kabul ettirdim. Ne yapsam normal karşılıyorlar. Bu, müthiş bir özgürlük. |