Tibet, Moğalistan gibi Asya kıtasının yüksek kesimlerine özgü olmasına karşın Çivril ilçesinde 12 dönümlük sahada üretimine başlanan "goji berry (kurt üzümü)", yöre çiftçileri için yeni umut oldu.
DENİZLİ - Tibet ve Moğolistan gibi Asya kıtasının yüksek kesimlerinde yetiştirilen ve Türkçe'de "kurt üzümü" olarak karşılık bulan "goji berry", Denizli'nin Çivril ilçesindeki çiftçiler için yeni umut oldu.
Çivril ilçesine bağlı Yassıhöyük Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mustafa Aslan, anavatanı başta Tibet ve Moğolistan olmak üzere Asya'nın yüksek kesimleri olan "kurt üzümünü", 12 dekarlık arazisinde yetiştirmeyi başardı.
Yaklaşık 2 yıl önce dikimini yaptığı kurt üzümü fidanlarından ilk hasadı yaparak internet üzerinden satışa başlayan Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de fazla bilinmeyen "kurt üzümü" meyvesini, gazetede gördüğü bir haber üzerine babasının yaptığı yönlendirmeyle üretmeye karar verdiğini söyledi.
ABD'den bile sipariş var
Aslan, 12 dönümlük alanda kurduğu bahçeye 2 bin 23 adat fidan diktiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Bu yıl ilk kez ürün aldım. Fidanlar 4 yıl sonra tam verimli olarak meyve vermeye başlıyor. Ürünün ekonomik getirisi hayli yüksek. Kilogramı 30-70 lira arasında alıcı buluyor ve bir ağaçtan 30-50 kilogram arasında meyve alınabiliyor. Ürünümün satışını kurduğum internet sitesi üzerinden genelde İstanbul'a yapıyorum. Kısa sürede Türkiye'nin hemen her ilinden, hatta ABD ve Bulgaristan'dan da siparişler aldım, bu ülkelere ürün gönderdim. Gelecek yılın hasadından bile sipariş verenler var. Yüksek rakımları seven bu meyve, ülkemiz ihracatında önemli bir kaleme sahip olabilir."
"Kıraç topraklarda yetişiyor"
Çivril Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli yüksek ziraat mühendisi Ferhat Reşat Selen de "kurt üzümüne" ilişkin yaptığı açıklamada, tadı kiraz ile yaban mersinine benzeyen meyvenin, ikinci ve üçüncü sınıf tarım alanlarında ve kıraç topraklarda rahatlıkla yetiştirilebildiğini söyledi.
Türkiye'de "kurt üzümü" meyvesinin ilk deneme üretiminin önceki yıllarda Sivas'taki Cumhuriyet Üniversitesi tarafından 1 dekarlık alanda yapıldığını ve başarılı sonuç alınması üzerine çiftçilerce üretimine başlandığını anlatan Selen, şunları kaydetti:
"Çivrilli çiftçimiz, Mustafa Aslan da 12 dekar arazisinde yetiştirdi ve oldukça yüksek verim alıyor. 800- bin 200 rakımlı yerlerde yetişen goji berry dikim sahasının Çivril'de yaygınlaşması için çalışmalara başladık" dedi.