Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  TEKNİK BİLGİLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

  Değerli Arı Yetiştiricilerimiz,

Ülkemizin zengin bitki örtüsü, farklı iklim ve coğrafik özellikleri arıcılığa son derece elverişli bir ortam yaratmaktadır. Arıcılık, yatırımın çok kısa sürede gelire dönüşmesi, diğer sektörlere göre daha az iş gücüne ihtiyaç duyulması, arı ürünlerine iç ve dış pazarlarda talebin fazla olmasından dolayı karlı bir tarımsal faaliyet haline gelmiştir.  

140 bin sabit, 40 bin gezginci olmak üzere toplam 180 bin yetiştirici, 4 milyonun üzerinde koloni varlığı, 61 bin ton bal ve 4,5 bin ton balmumu üretimiyle ülke ekonomisine yılda 150 trilyon TL’lik katkı sağlanmaktadır. 1997 yılında yurtdışına ihraç edilen 7 bin ton balın ihracata katkısı 12.5 milyon dolar seviyelerinde iken, 2002 yılında ihraç edilen  18 bin ton bal karşılığında elde edilen ekonomik kazanım 28 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır.

Bakanlığımız, Türkiye arıcılığının dünyadaki saygın yerini alması için gerekli teknik bilgi ve destekleri arı yetiştiricilerimize ulaştırmaktadır. Özellikle yüksek bal verimi için gerekli olan kaliteli ana arı kullanımı teşvik etmek ve yaygınlaştırmak için 2003 yılında; Bakanlığımızdan üretim izni almış ana arı üreticileri tarafından üretilen ana arıyı satın alarak kullanan arıcılara, ana arı başına Arı Yetiştirici Birliği üyesi olanlara  6 milyon TL, üye olmayanlara 4 milyon TL’lik  desteklemede bulunmaktadır.

Arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde temel etken olan coğrafyanın, iklim şartları ve ballı bitki florasının uygun olmasıdır. Dünyada mevcut olan ballı bitki tür ve çeşitlerinin % 75’inin Türkiye’de bulunması büyük bir doğal zenginliktir. Bu bitki florasının çeşitliliğinin yanı sıra coğrafik yapısından dolayı gezginci arıcılıkla; erken ilkbaharda Akdeniz Bölgesinde narenciye balını, yaz aylarında Anadolu’nun yayla balını almakta daha sonra ayçiçek için Trakya Bölgesine ve çam balı içinde Muğla yöresine giderek insanlarımız için en değerli gıdalardan biri olan balı üretmektesiniz.

Bu kadar yoğun bir zenginlik ve çiçeklenme döngüsünün birbirini takip ettiği oluşum ülkemiz arıcılığı için en büyük nimetlerdendir. Arıcılarımızın bu nimetlerden yararlanabilmesi için uzun uğraşılar sonucunda hazırlanmış olan         “Türkiye Ballı Bitkiler Flora Haritası” nın (HARİTA İÇİN SOLDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ)

siz arıcılarımıza iyi bir rehber olacağı inancını taşımaktayım

Bu eserin ülkemiz arıcılığına hayırlı olması temennisi ile bol kazançlı günler dilerim. 

DR.Hüseyin Velioğlu.

Ekleme Tarihi
01.09.2010
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız