Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ekim 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  TEKNİK BİLGİLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Pamukta Gübreleme Önerileri 

Pamuk sıcak iklim bitkisidir. Özellikle gece gündüz sıcaklığı arasında büyük fark olursa çiçeklenme ve ilk kozaların oluşumunda gecikme meydana gelir ve kozaların açılması gecikir. Hava sıcaklığının yanında toprak sıcaklığı da kök gelişmesi üzerine etkilidir.


Zayıf kılcal kök yapısına sahip pamuk bitkisinde toprak sıcaklığının düşük olması (17 C den daha düşük) kılcal kök gelişmesini engeller. Pamuk yetiştiriciliğinde toprakların kumlu tın, milli tın, tın ve killi tın gibi hafif ve orta yapılı, havalanması ve su tutuma özelliği iyi olan derin yapılı (1-1.5 m) toprakları sever. Toprakta taban suyu seviyesinin yüksek olmaması gerekir.

Toprağın pH değeri 6.5-7.7 arasında olmalıdır. Toprağın pH değeri 8’in üzerinde olan topraklarda gelişme yavaşlar ve verim düşer. Toprak tuzluluğuna orta düzeyde toleranslı olan pamuk bitkisi, fazla tuzlu topraklarda çok fazla verim kaybı meydana getirir.

Ülkemizde Ege, Akdeniz, Çukurova ve GAP bölgelerinde geniş alanda üretimi yapılan pamuk bitkisi üretimi son yıllarda hasat maliyetlerinin ve diğer girdilerin yüksek olması nedeni ile pamuk üretiminin büyük bir kısmı GAP bölgesinde yoğunlaşmıştır. Pamuk üretiminde girdi maliyetlerinin, üretim maliyeti içindeki payının azaltılabilmesi birim alandan alınan ürün miktarının ve kalitesinin arttırılmasına bağlıdır. Mineral gübrelemenin dengeli bir şekilde kullanılması dekardan alınan kütlü ürün miktarını arttırdığı gibi çırçır randımanını ve lif kalitesini de arttırarak üretim maliyeti payını azaltmaktadır.

Pamuk tarımında doğru ve dengeli gübreleme yapabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.

• Toprak işleme, toprağın ekime hazırlanması.
• Kaliteli tohumluk ( sertifikalı tohumluk)
• Ekim mesafesi (sıra arası x sıra üzeri)
• Münavebe
• Yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadele
• Sulama
• Gübreleme

Pamuk bitkisinde doğru gübreleme yapabilmek için toprağın analiz ettirilmesi gerekir. Tarladan toprak örneği almak için hazırlanmış olan broşür TOROS Gübre bayilerinde bulunmaktadır. Pamuk hasadından sonra alınan toprak örneği varsa bölgenizdeki tahlil laboratuarlarında veya Toros Gübre bayiniz kanalı ile TOROS Gübre’nin tahlil laboratuarların da analiz yaptırıp gübre tavsiyesi isteyiniz.

Detaylı bilgi






toros.com.tr

Ekleme Tarihi
08.09.2014
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Pamukta Gübreleme Önerileri, toprak işleme, kaliteli tohumluk, ekim mesafesi, münavebe, yabancı ot, hastalık, zararlılar, sulama, gübreleme, gıda, tarım, ziraat
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız