Fidanlar genel olarak sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilirler.
Fidan dikimi için en uygun dönem Aralık ve Ocak ayları olmakla birlikte ilkbaharda fidan gövdelerine su yürümeden önce fidan dikimi yapılabilmektedir. Aralık ayı içerisnde yapılacak fidan dikimlerinde, fidanlar kış yağışlarında faydalanabilmekte bu da kök gelişmesi için faydalı olmaktadır.
Dikimi yapılacak olan fidanların köklerindeki yaralı ve kırık kısımlar makas ile temizlenir (özellikle odunsu kökler). Bu sayede söküm sırasında zarar görmüş kök parçaları kesilerek temizlenmiş olur. Bu işleme “ kök tuvaleti” denilir.
Kuş Kirazı toprak ve arazi yapısı uygun olursa 6×6, 6×5 m. aralıklarla dikilip ilk yıllardan itibaren şekil verilmeli ve budama yapılmalıdır. Terbiye ve budamaya fazla dikkat edilemeyecekse biraz daha geniş 6×7, 7×7 dikilebilir.
İdris ile kurulan kiraz bahçeleri için 4×5, 5×5 m. dikim mesafeleri uygundur.
Kiraz fidanlarının köklerine fungisit uygulaması yapıldıktan sonra dikim yapılmalıdır. Bir kap içerisinde hazırlanan ilaçlı suya(100 lt suya 400 gr Captan + 100 gr Benlate veya 100 lt suya 400 gr Captan + 100 gr Derosal ) fidan kökleri daldırılarak kök hastalıklarına karşı önlem alınır.
Fidan dikiminde, açılan çukurlara bir kürek yanmış keçi veya koyun gübresi ve/veya her fidan çukuru için 100 gr. Triple Süperfosfat ile 100gr. Amonyum Sülfat, toprağın üst yüzeyinden alınan 3-4 kürek kuru toprak ile karıştırılarak yerleştirilir ve fidan kökleri bu toprak üzerine oturtulur. Fidan aşı noktası hakim rüzgarlaraa karşı olacak şekilde yerleştirilmelidir. Aşı noktası kesinlikle toprak altında kalmamalı,5 parmak yukarıda olmalıdır. Fidan çukura dik olarak yerleştirilir, kök ve çukur tamamen kuru toprakla örtülür. Üzerine ayakla bastırılarak köklerin toprakla kaynaşması sağlanır. Bu şekilde dikilen fidan çukuruna dikimden hemen sonra 20-25 litre can suyu verilir.
http://kirazturk.com/ |